sex-pistols-never-mind-the-bollocks

Jubilej: 40 godina velike punk eksplozije sa Pistolsima

GPS za dušu Muzika - svijet Vremeplov

Prema tvrdnjama brojnih istoričara rocka, 28. 10. 1977. počela je nova revolucija u rock kulturi. Tog dana je objavljen prvi i jedini album engleske punk grupe The Sex Pistols pod nazivom “Never Mind the Bollocks, Heres the Sex Pistols” i puno toga je krenulo novim tokom.

Album je već nazivom izazvao kontroverze zbog riječi “bollocks” (muda), ali značajnije od toga – ovaj LP je postao ekstremno važan u istoriji rocka, dobivši centralno mjesto u punk-revoluciji, koja je 1977. počela presudno mijenjati formu i izraz žanra.

Uticajni New Musical Express desetak godina kasnije je “Never Mind the Bollocks” proglasio 13. najvećim albumom svih vremena, da bi mu ’93. dodijelio i treću poziciju. Amerikanci su, također, prihvatili globalni značaj Sex Pistolsa i u izboru Rolling Stonea album je proglašen drugim najvažnijim albumom u prethodnim decenijama, odmah iza “Sgt Peppers” od Beatlesa.

Udarne numere, “God Save the Queen” (Bog neka čuva kraljicu) i “Anarchy in the U.K.” (Anarhija u Ujedinjenom Kraljevstvu), već su se ranije pojavile kao singlovi i ako je naslov albuma izazivao sablazan (odnosno, čak neuspjeli pravni postupak), tek su ove pjesme užasnule britanski establišment. Proglašene su atakom na monarhiju, britansko civilno društvo, institucije, socijalni poredak i općenito na moral.

Gitarista grupe, Steve Jones, i pjevač Johnny Rotten uljudno su objasnili da “God Save the Queen” nije udarac kraljici – ali jeste kraljevskoj kući i britanskoj vladi općenito. Očekivano, BBC je odbio emitirati pjesmu, ali to nije bilo bitno za prodaju albuma i popularnost Sex Pistolsa.

Poslije izdavanja albuma “Never Mind the Bollocks” Sex Pistols su planirali internacionalnu turneju i njen je početak bio osam zakazanih koncerata u Engleskoj. Četiri su otkazana zbog političkog pritiska. Na Božić su svirali u Huddersfieldu i prije večernjeg nastupa izveli su matineju za djecu bez roditelja i radnike bez posla, a to su bili posljednji koncerti originalnog benda u domovini.

ex Pistols john-lydon-and-glen-matlock
Glen Matlock i John Lydon danas

Pjevač Johnny Rotten i basista Glen Matlock su 40 godina poslije izlaska “Never Mind the Bollocks” u jučerašnjem izdanju časopisa Rolling Stone na zanimljiv način analizirali pjesmu po pjesmu.

Ako vas zanima, ovo je link.

A ako niste znali:

U londonskom Wessex Sound studiju, gdje su Sex Pistols snimali album, u prostoru do njih i grupa Queen je snimala svoj album ”News of the World” sa slavnim pjesmama “We Will Rock You” i ”We are the Champions”, a jednog dana dogodilo se nešto nevjerovatno. O tome Johnny Rotten: Brian May me pitao da li bih otpjevao neke prateće vokale, ne sjećam se u kojoj pjesmi, i uradio sam to, ali, dođavola, bilo je neverovatno čuti način na koji je Freddie Mercury snimao svaku liniju odvojeno – ponekad samo riječ – i onda bi ih editirali.

Ova epizoda je malo u koliziji sa odnosom punkera prema mainstream zvijezdama. A da ne govorimo da li bi Rotten poziv prihvatio da je znao za pjesmu “Sheer Heart Attack” na tom album, koja je refleksija na muzičare koji su mislili da su bendovi poput Queen-a previše samopouzdani, odnosno izraz stava Rogera Taylora da su mnogi punk bendovi iz 1970-ih imali vrlo malo talenta.