Marc Bolan, T. Rex, Photo by Gary Merrin/Getty Images

Sjećanje na Bolana: 40 godina od bizarne pogibije

GPS za dušu Vremeplov

Marc Bolan, frontmen grupe T. Rex, koja je upravo bila na vrhuncu svjetske slave, poginuo je na današnji dan 1977., 14 dana prije 30. rođendana, u bizarnoj nesreći kada je njegova djevojka, vozeći automobil dok su se vraćali sa zabave, sletjela sa ceste.

Grupu koja se najprije zvala Tyrannosaurus Rex, Bolan je utemeljio 1967. godine i pod tim su imenom objavili četiri albuma. Postali su puno poznatiji pod skraćenim nazivom T. Rex od 1970. godine i posebno nakon hit albuma “Electric Warrior”, uvrštenog kasnije među 500 najvećih rock izdanja.

Do Bolanove pogibije T. Rex, pioniri glam rocka, snimili su osam albuma, a Bolan, njihov autor, pjevač i gitarista, u naslijeđe nam je ostavio nekoliko izuzetnih brojeva, među kojima su “Hot Love“, “Get It On” , “Telegram Sam” i “Metal Guru“.

Jeste li znali:

U show emisiji “Marc”, koju je Marc Bolan vodio na britanskom ITV kanalu pod nazivom “Marc”, samo 15-ak dana ranije gostovao je David Bowie i dva pjevača su otpjevali u duetu pjesmu “Madman”. Nedugo poslije snimanja showa, koji je emitiran 9. 9., Bolan i Bowie su uradili demo, planirajući objaviti song na albumu T. Rexa. Studijsku verziju, eto, nikada nisu uspjeli uraditi, a jedini sačuvani zapis je radni snimak koji zbog lošeg kvaliteta nije bio ni za što upotrebljiv.

2 razmišljanja na “Sjećanje na Bolana: 40 godina od bizarne pogibije

  1. Bolan ikona. Otisao prerano. Večna mu slava. Zaslužio je mnogo više! <3

Komentari su zatvoreni.