Miki Solus na prosvjedu

Miki Solus Predsjednici Hrvatske: Za dom spremni nismo

Glas.ba RTV InMediaStres

Talent za pizdarije i muzičar sumnjive kvalitete kojega vole i djeca i penzioneri, kako sebe opisuje zagrebački kantautor Miki Solus, na prosvjedu na Trgu žrtava fašizma otpjevao je Predsjednici ”Za dom spremni nismo”.

Brojne i različite su se strasti razbuktale uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba za koju je najavljeno da će se glasati o izmjeni imena Trga maršala Tita u Zagrebu (što je u međuvremenu već obavljeno), pa je na drugom trgu, za tu situaciju odgovarajućeg naziva Trg žrtava fašizma, 28. 8. organiziran prosvjedni skup ”Antifašizam je moj izbor”.

Brojni i različiti su se tekstovi u medijima pojavili na tu temu, ali je naš izbor kratki instagram post Igora Lesara, fotografa, novinara i blogera, koji je napisao:

ZA DOM SPREMNI NISMO u izvedbi Mikija Solusa zapravo je bio jedini smislen nastup na skupu Titovih nostalgičara, jedini koji je pogodio u bit i poslao najbitniju od svih poruka, a sve u samo pedesetak sekundi. I to je sve što ću o tih nevjerojatno promašenih sat i pol zabavno-popularnog programa održanog na Trgu žrtava fašizma reći…

Lesar je jedini i snimio Solusa.

https://www.instagram.com/p/BYWP9PignvY/

Vodič za neupućene: Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović imala je svoj specifični doprinos javnoj raspravi o (ne)slavnoj prošlosti, obznanjujući tvrdnju da je ‘Za dom spremni‘ jedan vrlo staro’rvacki pozdrav, zbog kojeg se niko ne bi trebao novouzrujavati.

Evo ga i u tekst-formatu jedinstveno pismo-odgovor Mikija Solusa:

Ovo je za Predsjednicu pismo / Za dom spremni nismo
Thompson je puška / Čorba je gulaš
Neki ljudi to slušaju / A u kurac
Našu djecu trebamo odgajati / Da mržnju i bijes ne trebaju usvajati
Da svoje frendove pozdravljaju sa vo’zdra / Jer ‘za dom spremni’ nije fora pozdrav
Jer novci se troše na ratne avione / Zato vatrogasci nemaju kamione
Svako ljeto požari, svako ljeto frka / Ekipa u Saboru za to vrijeme drka
Za dom spremni nismo / Ovo je za Predsjednicu pismo

I još jedna informacija: Miki Solus upravo objavljuje da će se uskoro pojaviti njegov novi album ”Carevo novo ruho”. Naslov sugerira da je imao puno svakodnevnih inspiracija za nove pjesme.

Dok nam ih ne otkrije, o starima i svom dosadašnjem opusu Miki je govorio u ekskluzivnom intervjuu za Glas.ba.