Branko Galičić - Županja, ACDC, Munchen 2015

U susret 3. gitarijadi u Mostaru posvećenoj samo BiH sceni

Muzika BiH Show Time

Mostarska gitarijada, ograničena samo na bh. bendove, počinje večerašnjim uvodnim programima – izložbom rock fotografija i promocijom knjige o Indexima sa kratkim akustičarskim nastupom lokalnog kantautora Dele.

Dvije izložbe s muzičkom tematikom, koje je do sada produciralo zeničko udruženje ”Zona muzike”, pokazale su se vrlo zanimljivim projektima, jer su obje postale ‘putujući događaji’.

Najprije je jedinstvena izložba karikatura regionalnih autorica, pod nazivom ”Žene crtaju žene u muzici”, predstavljena na ovogodišnjem banjalučkom Demofestu, dok je drugi projekt, foto izložba ”Glas koji se vidi, slika koja se čuje” dobila pozivnicu za predstavljanje mostarskoj publici, kao dio Gitarijade ”Na putu za jug”.

Uz promociju knjige ”Indexi – U inat godinama” i akustičarski program mostarskog autora Elvedina Delića Dele, također posvećen Indexima, gitarijada u Mostaru počinje simbolikom koja je sasvim prigodna ilustracija za glavne ciljeve ovog muzičkog događaja – promocija bh. scene.

Naredna dva dana na Gitarijadi će biti predstavljeni Dum Dum (Sarajevo), Grefran (Bihać), Kob (Kostajnica), Starbridge (Sarajevo), Crni dani Cerna (Lukavac), Pajperov smijeh (Banja Luka), Snake Eater (Sarajevo) i The Sinergy (Tuzla), kao specijalni gosti nastupit će Konvoj (10.8.) i Generacija bez kompasa – Tribute to Smak (11.8.), dok će na večeri proglašenja pobjednika, 12.8., nastupiti goraždanska grupa Cacafuego (pobjednici prve gitarijade) i beogradske Škrtice, koje predvodi Zoran Kostić Cane.