Vremeplov: 75 godina najslavnije pjesme svih vremena

Film & Foto & TV GPS za dušu Vremeplov

Na današnji dan, 4. 8. 1942. godine, dok je na Starom kontinentu plamtio Veliki rat, u New Yorku je premijerno prikazan muzički film “Holiday Inn” u kojem su glavne uloge tumačili Bing Crosby i Fred Astaire, a jedna će pjesma iz tog filma postati najveći fenomen ikad.

Autor libreta i muzike za film je Irving Berlin, već u to vrijeme slavni američki kompozitor. Za jednu od tema, “White Christmas” u vokalnoj izvedbi Binga Crosbyja, ne zna se pouzdano kada ju je napisao, ali se zna datum njezine live premijere – za Božić 1941. u programu NBC radija.

Snimak sa orkestrom urađen je, pak, 29. 5. 1942. godine i, zvuči nevjerovatno, sve je obavljeno za 18 minuta!

Na 78-rpm ploči pjesma se pojavila nekoliko dana prije filmske premijera, a kada je ”Holiday Inn” prikazan, počela je priča o najslavnijem muzičkom naslovu do dana današnjeg.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, ”White Christmas” je apsolutno najprodavaniji naslov svih vremena. Navodi se podatak da je do početka novog milenija prodano oko 100 miliona primjeraka, uključujući i singl i albumske varijante. Istovremeno, poznato je više od 200 izvedbi koje su snimili poznati izvođači, od Elvisa Presleyja ’57. do grupe Moody Blues 2003.

Ako niste znali: Bing Crosby je snimio još jednu pjesmu koja spada među najprodavanije u povijesti muzike, a riječ je o “Silent Night”, također tradicionalnoj božićnoj temi. Jedina koja im konkurira za naslov najviše prodavane pjesme jeste “Candle In The Wind 1997” Eltona Johna.

White Christmas