World Music Day

Sretan nam 21. juni/lipanj, Svjetski dan muzike!

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Desetine je drugih i drugačijih praznika koji se euforično slave, lokalno ili globalno, ali ako je muzika dio života svih ljudi na planetu, onda je, makar simbolično, ovaj dan jedan od rijetkih koji nas potpuno povezuje, bez obzira ili baš s obzirom na sve različitosti.

Usuđujemo se reći: muzika je, uz govor, jedina čovjekova aktivnost koja dotiče baš svako ljudsko biće na Zemlji, bilo da je samo slušamo, izvodimo, živimo od nje…

Na tom tragu, Svjetski dan muzike, ne baš slučajno na dan ljetne ravnodnevnice, ustanovljen je prije 37 godine na poticaj tadašnjeg francuskog ministra kulture Jacka Langa i prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. 6. 1982. u Parizu.

Od tada se muzika slavi u stotinama gradova po svijetu – održavaju se koncerti na otvorenom i ”muzika osvaja prostore”.

svjetski dan muzike

Prošetajmo, dakle, muzikom kroz ove naše.

Rock škola Mostar za danas je pripremila koncert kojim će predstaviti sudionike session band programa i nekoliko formacija nastalih u Rock školi – Rock School Blues Band, Floridus, Jufkamental i Smooth Groove., a kao gost večeri pozvan je sinjski sastav M.O.R.T.

Program u Banja Luci, u Gospodskoj ulici, traje od 17 do 22 sata i u njemu sudjeluju studenti i profesori Akademije umjetnosti, Gradski tamburaški orkestar Banjaluka i SPD Jedinstvo, a na tvrđavi Kastel će biti održan koncert Ženskog kamernog hora Banjalučanke.

U Tuzli Udruženje Akustikum pokreće masu mladih ljudi, amatera i ljubitelja muzike, pa će od 10 do 14 sati prirediti niz koncerata od Trga slobode, Sonog trga i parka, a od 20 sati u prostorijama Kuće Plamena Mira počinje pop-rock koncert tuzalnskih izvođača, kao završni dio manifestacije.

U Zagrebu će na čak 11 lokacija, uključujući najstraktivniju, Trg Bana Ječačića, svirati i pjevati 70-ak izvođača, među kojima su Pavel, Sammy & Natali, Kićo Slabinac & Band, Funk Jazz Junk, Bad Mushrooms, Brain Holidays, EoT, S3trings, Mangrove, 44 Blues i brojni drugi.

Programi na trgovima i ulicama priređuju se i u Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Slavonskom Brodu i toliko su bogati i raznovrsni da je najjednostavnije da vam preporučimo – otvorite web stranicu Svjetski dan glazbe i u vrlo preciznom rasporedu svih programa pronađite nešto što vam odgovara.

Beograd također ima serija programa na različitim lokacijama. Tako će kolektiv ArtLink s partnerima organizizirati muzičku promenadu od 16 do 20 sati po centru Beograda, a među zanimljivijim koncertima izdvaja se onaj što će ga izvesti Merry Gospel Hor sa specijalnim gostima, u večernjim satima u Umjetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”.

Nemoguće je pobrojati baš sve programe koji će danas u našem regionu biti izvedeni uz Svjetski dan muzike, ali ako u vašem mjestu nema takvih programa, priredite bar jedan vlastiti i intimni – poslušajte nekoliko omiljenih pjesama i prisjetite da vas one, ta muzika, povezuju sa cijelim svijetom.