Filmovi o Buldožeru i Pušenju nagrađeni na Dok’n’Ritmu

Film & Foto & TV Show Time

Drugo izdanje beogradskog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam završeno je sinoć dodjelom nagrada za filmove ”Buldožer – Pljuni istini u oči”, ”Najvažniji dečko na svetu”  i ”No Smoking in Sarajevo”.

Filmove u takmičarskoj festivalskoj konkurenciji Dok’n’Ritma ocjenjivao je žiri u sastavu: reditelj i selektor Festa Mladen Đorđević, direktor vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma Dorf, Toni Šarić, i rock muzičar Rambo Amadeus.

Nagradu žirija za najbolji film u međunarodnoj selekciji dobio je ”Buldožer – Pljuni istini u očiVarje Močnik (Slovenija) uz obrazloženje da autorica “vještom upotrebom animacije i inventivnim rješenjem komentara omota, uvođenjem uloge voditeljke dnevnika, uspješno rekonstruira duh vremena i odaje počast jednom od najvažnijih rock bendova sa ovih prostora”.

U konkurenciji filmova iz Srbije nagrađen je ”Najvažniji dečko na svetu”, dokumentarac u kojem autorica Tea Lukač obrađuje fenomen uspjeha u modernom svijetu kroz priču o fanovima Justina Biebera, od Umaga do Beograda.

Zabranjeno pušenje 1980-ih
Zabranjeno pušenje, proba 1980-ih

Nagrada publike pripala je dokumentarcu ”No Smoking in Sarajevo”, filmu u koprodukciji Francuske, Italije i BiH, o grupi Zabranjeno pušenje, kroz prizmu glavnih aktera koji se danas nalaze na tri strane, Seje Sexona (Zagreb), Neleta Karajlića (Beograd) i Zenita Đozića (Sarajevo).

Pred publikom su se na zatvaranju pojavili Mladen Matičević i Aleksandar Pavlić, koji su govorili o filmu ”Nebeska tema” o Vladi Divljanu, koji je u završnoj fazi, a Darko Bajić je najavio Dok’n’Ritam na bis, od 20. do 24. 6. u beogradskom Centru za kulturu Vlada Divljan.

Koncertno zatvaranje festivala obavio je sastav Three Gullivers, odnosno Rambo Amadeus, Miroslav Tovirac i Igor Malešević.