Homage NS muzičarima_portreti

Novosadska kultura sjećanja u čast velikih majstora

Muzika - regija Show Time

Kao događaj, ovo je lokalna stvar, interesantan samo Novosađanima. Kao primjer ‘kulture sjećanja’, to je tema za primjer mnogim drugim sredinama, koje, nažalost, više obilježava ‘kultura zaborava’.

Homage rock muzičarima koji su proslavili Novi Sad, a nisu više živi, priređuje Radio 021, večeras (srijeda 24. 5.), u Radio kafeu pod nazivom “Novosadska kultura sećanja – U čast velikih majstora”.

Veče je posvećeno životu i radu Mladena Bate Vraneševića iz Laboratorije zvuka (preminuo 2006.), Mitra Subotića Sube, jednog vrlo posebnog alternativnog rock umjetnika i lidera grupe Rex Illusivi (preminuo 1999.), multimedijalnog umjetnika i frontmena grupe Dobrovoljno kovačko društvo Miloša Jovanovića Hamera (preminuo 2014.), frontmena nekadašnje poznate novosadske grupe Sing Sing Singers i usnoharmonikaša Šinobusa Željka Đurđevca Žikse (preminuo 2012.), kao i Dragana Jurišića, Dragutina Bogdanovića, Gorana Bajića i Zorana Petrovića iz Vojvođanskog bluz benda,  Branka Andrića Adrle, Gorana Ivčića i Siniše Sekulića iz sastava Imperium of Jazz, Aleksandra Pražića (Cvrčak i mravi), Josipa Kovača i Ignaca Šena, iz Balaševićevog sastava i niza drugih zaslužnih novosadskih muzičara.

Laboratorija zvuka
Laboratorija zvuka

Pored sjećanja na važna imena novosadske scene, prisutni će čuti i neke od njihovih pesama. Bendovi Killo Killo banda i Šinobusi će izvesti numere Vojvođanskog bluz benda, Laboratorije zvuka, Sing Sing Singersa, Branka Andrića i drugih, a u pojedinim pjesmama će gostovati pjevačica Marina Perazić, perkusionista Uroš Šećerov Cober i reper Riđi.

Kada bi svi veliki gradovi – u kojima su (pogotovo prije ratnih devedesetih) lokalnu i globalnu muzičku scenu kreirali brojni veliki autori i izvođači koji, takođe, više nisu sa nama – imali istu kulturu sjećanja, to bi prvenstveno mlađim muzičkim generacijama bio vrijedan putokaz. I znak da oni sutra neće biti zaboravljeni.

Vrlo dobro znamo, prošli smo to, šta donose istorijski zaboravi, čak i u tako ”beznačajnom” svijetu kao što je rock muzika.