Muzika BiH Show Time

U susret 15. Mostar Blues & Rock Festivalu, 21./22. 7.

jane lee hooker

Listu izvođača na ovogodišnjem 15. MBRF-u, u Muzičkom centru Pavarotti, 21. i 22. 7., predvode američki Jane Lee Hooker, britanski Mick Clarke Band, te regionalni blues&rock aduti Kepa & Free Spirits i Kojoti.

Po već ustaljenom obrascu, festival otvora jedan od lokalnih izvođača, a ove godine izbor je MoRS Blues Band, grupa nastala u mostarskoj rock školi. Postoji već par godina, ali je interesantno da taj bend, sastavljen od mladih muzičara, svira vrlo zahtjevan repertoar blues i rock klasika i to sa velikim uspjehom.

Nakon njih na scenu izlazi Jane Lee Hooker, američka grupa koju čine mlade dame, što je svakako atrakcija, ali se mora istaći da su njihovi koncerti prepuni energije, britkih gitarskih riffova i sjajne komunikacije sa publikom. Uz najavu izvedbi nekih od najpoznatijih blues/rock covera, bend će svirati i autorske kompozicije.

Kepa & Free Spirits

Slobodan Stojanović Kepa je sinonim za staru rock školu, maestro bubnjeva, član kultne grupe Smak. Okupio je svoju ekipu Kepa & Free Spirits i u potpuno novim, ali izvrsno urađenim aranžmanima prenosi muzičku ostavštinu grupe Smak.

Slavnu kragujevačku grupu pamtimo po čudesnom vokalu Borisa Aranđelovića, ali je sigurno da Ana, vokalistica Free Spiritsa, novom sastavu daje poseban, bluzerski štih.

Drugi dan festivala, 22. 7., počinje u karakterističnom klupskom blues ritmu i atmosferu britanskih pubova donosi Mick Clarke Band. Radi se o autoru koji je na pozornici od 1968. godine, a još na samom početku nastupao je u istim klubovima sa Freddie Kingom. Snimio je više albuma, a jedan dio karijere proveo i u Americi, pa će u Mostaru predstaviti izbor svojih autorskih brojeva, ali – kako duh jedinog blues festivala u BiH nalaže – dio njegovog programa će činiti obavezni svjetski blues klasici.

Stalni je princip organizatora MBRF-a da svake godine predstavi i grupe koje dolaze, a ove je to mostarski Malter Ego, koji ima pripremljen svoj prvi autorski rock album i festival će biti najbolje mjesto na kojem će pred publikom predstaviti svoj rad. Iako novo ime na sceni, grupu čine muzički iskusni članovi, a pažnju javnosti već osvajaju budući da se pjesme s njihovog prvog albuma već uveliko vrte na bh. radio stanicama.

Grupa Kojoti

Nakon čak sedamnaest godina tišine na scenu se vraćaju Kojoti, da eksplozivne finiširaju Mostar Blues & Rock Festival.

Obilježili su rock scenu devedesetih, uz grupu Majke postali su perjanice fiju-briju generacije, imaju niz uspješnica kao “Sto milja daleko od nje”, “Razuzdan i lud”, “Hodala je pola metra iznad zemlje”, “Halucinacija”, “Izgubljen u svemiru”, “Zajaši zmaja” i prava rock himna “Trese, lupa, udara”, a kritičari njihove koncerte opisuju kao čistu energiju, hedonizam i rock and roll, pa u veliko finale mostarskog festivala ne treba sumnjati.

Dodajmo još da posebnim vizualom, kao i izborom bendova, Mostar Blues & Rock Festival na svoj način obilježava i 50. godišnjicu ”Ljeta ljubavi”, znamenitog hippie pokreta rođenog 1967. u San Franciscu.

15. MBRF program

Komentari

Ostavi komentar