Tina Kresnik? Yogi Lonich? Nepoznato vam – a ne bi trebalo!

Muzika - regija Show Time

Tek kada ime Tine Kresnik povežemo s Parnim valjkom, a Yogija Lonicha s Chrisom Cornellom, Stonesima, Plantom i nizom velikana, postaje jasno da je pred nama nešto posebno.

Najprije glavna vijest: Tina Kresnik predstavlja singl ‘Jesi li za to‘, kojim najavljuje svoj solo projekt.

A onda objašnjenje (većini, ipak) ko je Tina.

Na davnašnjem koncertu Parnog valjka Bez struje: Live in ZeKaeM, 1995. godine, bend je publici predstavio i Kristinu Tinu Kresnik, koja je prateće vokale otpjevala toliko dobro, da je od tog trenutka postala dio benda.

Vlastitu muzičku karijeru počela je ranije, kao pjevačica sastava Maxmett, s kojim se rastala krajem 1990-ih, te izdala samostalni album ‘Prvi put’. Potom je bila ‘frontwoman’ sastava D.O.G. Kantina, a zapažene pjevačke uloge imala u mjuziklima poput ‘Hair’, ‘Aida’, ‘Ruža na asfaltu’ i dr.

Tina Kresnik sa Parnim valjkom
Tina Kresnik sa Parnim valjkom

Drugi dio aktuelne vijesti glasi: muziku za Tinin singl ‘Jesi li za to’ komponirao je Yogi Lonich, Amerikanac hrvatskog porijekla.

I jedno i drugo, to što je Amer, a porijekom odavde, bila bi samo usputna zanimljivost, da Lonich nema, zapravo, impresivnu gitarističku karijeru.

Od 2006. do 2009. svirao je solo gitaru u pratećem tour sastavu Chrisa Cornella (u vrijeme kad nije radio s matičnim bendom Soundgarden), svirao je s Mitchom Mitchellom i Billyem Coxom (ex The Jimi Hendrix Experience), a nastupao je i kao prateći muzičar na turnejama The Rolling Stonesa, Roberta Planta, Aerosmitha, AC/DC-a, Kissa, Lennya Kravitza, Linkin Parka, Korna i mnogih drugih impresivnih imena.

Yogi Lenich with Cris Cornell
Yogi Lonich with Chris Cornell

Tina i Yogi su, dakle, najveći dio karijere bili u sjeni slavnih muzičara, ali njihove izvedbe, njihov učinak i ogroman doprinos u kompletnom zvuku onih s kojima su radili takvi su da moramo zastati i pažnju posvetiti nečemu što su zajedno uradili.

Dodavši da je tekst za Tininu pjesmu napisao Bruno Kovačić (ex Parni valjak, Hard Time, Gibonni band), a u studiju snimili vrsni instrumentalisti Alen Svetopetrić, Jurica Leikauff, Kruno Levačić, Tina Kresnik i Yogi Lonich, koji je i producent – šta još dodati osim da poslušate pjesmu s kojom Tina gradi još jedno poglavlje u svojoj pjevačkoj karijeri.