Zoster_live

Skromna uloga BH bendova na velikim festivalima

Brbljaonica Muzika BiH Show Time

Današnja objava ovogodišnjeg zagrebačkog IN Musica da je u program uvršten i Zoster povod je za našu kratku analizu o ulozi BiH bendova na najvećim regionalnim festivalima i glavni je zaključak: vrlo skromno!

Mario Knezović (vokal), Atilla Aksoj (gitare, bas, prateći vokal), Gabrijel Prusina (klavijature) i Goran Rebac (bubnjevi), dakle kolektiv mostarskog Zostera, prema objavi IN Musica, nastupa na Balkan stageu ovogodišnjeg izdanja zagrebačkog rock festivala (19. – 21. juni). Tako su, bar kada je u pitanju dosada objavljeni popis izvođača, jedini bend iz BiH koji će svirati na Jarunu, ali ne i na glavnoj bini.

Među najavljenim imenima Exita 2017. nema, pak, još niti jednog. Na maine stageu sigurno ih neće biti, a još čekamo najavu za Fusion i Explosive stage, gdje bi se, eventualno, moglo pojaviti neko ime sa BiH scene, dok izbor ‘mladih muzičara’ za Future Shock stage još nije obavljen.

Exitov sestrinski Sea Star festival u Umagu najavio je, pak, dva imena – Dubiozu kolektiv i Sassju, dok ni jednoga nema na Sea Dance festivalu u Budvi.

JestersPlay Jester’s Play, Mostar

Može se sada na dugo i široko raspravljati o potencijalnima BiH rock scene, onim koji zadovoljavaju kriterije velikih festivala u regionu, odnosno jesu li im neke nove snage (Helem Nejse, Činčila, Billy Andol, Futavci, Velahavle, dRumelody, Sopot, Catrin Noise, Jester’s Play) ili iz nešto starije generacije (Zona isključenja, No Rules) ili malo-aktivni-malo-neaktivni Skroz, Bolero, Bombaj štampa dovoljno zanimljivi da ih zovu na svoje scene? Pogotovo zbog činjenice da oni i u BiH nemaju zapaženiji broj nastupa.

Eto, pravi odgovor leži na drugoj strani – ovdašnjoj!

Iz navedenog je jasno da BiH mora prvenstveno razvijati svoje velike festivale. A da bi postali veliki, i to je jasno, potreban im je budžet za dovođenje atraktivnih izvođača sa strane, koji će privući publiku (i sponzore), ali u jednakoj mjeri i koncept podrške i razvijanja lokalne scene. E, to već iziskuje i vremena, i strpljenja i viziju.

Vazno obavjestenje Vazno obavještenje, Banja Luka

Kakvo je stanje po tom pitanju?

Ovogodišnji jubilarni Demofest u Banja Luci u glavni program dovodi Dubiozu kolektiv i Edu Maajku (kojeg ćemo po rođenju ubrojati u BiH scenu), ali – uvjereni smo – za budućnost i festivala i razvoja domaće scene puno više znači nastup novih lokalnih imena, grupa Sopot, Važno obavještenje i Shanghai Street Fight.

OK Fest na Tjentištu na glavnoj bini ima Dubiozu kolektiv i na OK stageu Zoster, što je jedna petnaestina ukupnog programa. Ostali izvođači su iz Srbije i Hrvatske, čak i u kategoriji ‘novih snaga’.

Sarajevo Beer Festival u šestom izdanju (20. do 22. jula) ima 10 izvođača. Među njima je Edo Maajka (neka se opet, bar zbog simbolike, provuče u ulozi protagoniste ovdašnje scene) i devet iz vana.

Komentar ostavljamo vama.