Endless Mission-One

Endless Mission One, nastavak misije sićušnih kompjutera

21. vijek Tehnologija

Endless kompjuteri su mali, jeftini i optimizirani uređaji za područja u kojima je pristup internetu nesiguran i ovogodišnji modeli imaju više sofisticirani dizajn od svog prethodnika ‘plastične loptice’.

Obećanje IT industrije da će razviti kompjuter za svaki džep, za bilo koga na svijetu, i ranije je imalo ograničeni učinak. One Laptop Per Child, inicijativa pokrenuta uz veliku pompu u 2005. godini, pokazuje sve teškoće u stvaranju low cost PC-a za zemlje u razvoju. Jedno od glavnih ograničenja je (ne)dostupnost pouzdanog pristupa Internetu, dakle pristupa informacijama i aplikacijama.

Nasljednik prethodnika, ‘plastične loptice, i novi Endless Mission One je mikro desktop namijenjen za tržišta u razvoju, koji kombinira iznenađujuće sofisticiran dizajn i funkcionalnost, sa bogatstvom učitanih sadržaja, dakle kompjuter koji nudi široku funkcionalnost čak i bez pristupa internetu. Iako ne radi na standardnim operativnim sistema, on dolazi sa gomilom aplikacija, koje omogućuju potpunu funkcionalnost.

Dva su faktora i dalje bitna: mninimalne dimenzije (dakle ekstremna mobilnost) i minimalne cijene.

Početna cijena za osnovni model Endless Mini je 79 USD, a on sadrži 1GB RAM-a i 24GB SSD za pohranu. Malo skuplji model od 99 dolara ima 2GB RAM-a i 32GB interne memorije, a što je još važnije, još Wi-Fi antenu i Bluetooth. Oba rade na Endless OS-u, prilagođenom Linux operativnom sistemu, dok veća, snažnija verzija kompjutera, jednostavno nazvanog Endless, košta 189 $ i pokreće ga Intel Celeron procesor.

U prvom videu pogledajte prošlogodišnji model ‘loptice’, a u drugom prezentaciju martovskog modela Mission One.