pop_art

O prvom Pop Art Festivalu u Sarajevu – Zenit, Loša, Elvis…

Muzika BiH Show Time

Pop Art Festival otvoren je sinoćnjom panel diskusijom i kratkim perfomansima muzičara i drugih umjetnika koji su stvarali i još sudjeluju u kreiranju  urbanog pop arta, a u kratkim video izjavama nekih od aktera prenosimo njihove prve utiske.

Na Otvorenoj sceni Obala u Sarajevu započeo je prvi Pop Art Festival u BiH, čiji je organizator Udruženje za kulturu i obrazovanje “Pogon“.

Publika je tri sata uživala u otvorenoj diskusiji o temama “Humor danas”, “Audicija”, “New Primitives” i “Top lista nadrealista”. Sarajevski glumci, muzičari i umjetnici, Almir Kurt, Damir Nikšić, Saša Lošić, Zenit Đozić, Bojan Hadžihalilović, Boro Kontić i Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), razgovarali su o navedenim temama, značaju koji je bosanskohercegovačka muzička scena predstavljala za razvoj popularne kulture, te se prisjećali svojih početaka i anegdota koje su ih obilježile.

Program Pop Art Festivala traje do nedjelje, 23. 4., na tri lokacije, Otvorena scena obala ASU, Historijski muzej BiH i plato ispred SCC-a, sa programima kao što su panel diskusije, kreativne radionice i performansi.

Za Glas.ba o prvim utiscima govore Mirza Đugum iz Udruženja za kulturu i obrazovanje Pogon, Samir Hodović iz grupe Velahavle, Zenit Đozić, Saša Lošić i Mirko Srdić.

Tekst i video: Tamara Tešnjak