Zabranjeno pusenje - prednji omot Pozdrav iz zemlje

Jubilarnih 30 godina od velike cenzure Zabranjenog pušenja

GPS za dušu Vremeplov

Iako završen dva mjeseca ranije, zbog cenzorskih zahtjeva tek je 15. aprila 1987. u PGP-u počela izrada prvog tiraža trećeg albuma Zabranjenog pušenja pod nazivom “Pozdrav iz zemlje Safari” u izdanju Diskotona.

Snimanje u studiju RTV Sarajevo, sa ton-majstorom Rajkom Bartulicom i producentom Svenom Rustenpašićem, završeno je u februaru i potom odmah urađen miks u Londonu, ali je izlazak albuma pod etiketom sarajevskog Diskotonu odgođen sve dok nije popravljen dio omota.

Apsurdno je da su tek poslije štampanja omota LP ploče dežurni politički dušebrižnici utvrdili da sadrži nepodobne stihove u pjesmi “Dan Republike“. Njen naslov je na vanjskom coveru imao ironični dodatak “Naš prijedlog za Pjesmu Evrovizije” i najprije su njega prebojili srebrenom trakom. Još nepoželjniji su bili stihovi na unutrašnjem omotu “Žao mu je što neki misle da je život negdje drugdje, i ne sanja se više stari san, čekaju pasoš da odu van, danas je dan, Dan Republike, i stara kaže, Dragane šuti, skrati jezik, mogu te čuti” te su i oni zacrnjeni.

Zabranjeno pusenje - omot Pozdrav iz zemlje

No, savjesni cenzor nije odradio posao do kraja, odnosno ostavio je integralnu pjesmu na albumu, ali su zato njegovu ulogu preuzeli mnogi urednici radijskih programa i “Dan Republike” su izbjegavali emitirati. Dijelom i zbog toga, ova je pjesma postala koncertni adut Zabranjenog pušenja, grupe koja je tri godine ranije već imala niz “osuda ponašanja” i zabrana nastupa zbog legendarnog skandala u Rijeci i Neletove rečenice “Crk’o maršal“, kojom je komentirao kvar na pojačalu.

Album “Pozdrav iz zemlje Safari” je imao još niz velikih hitova poput “Balada o Pišonji i Žugi“, “Hadžija ili bos“, “Posljednja oaza (u lošoj formi sam)“, “Fikreta” i većinu su napisali Sejo Sexon i dr. Nele Karajlić, zapravo sve osim ”Probušeni dolar” (Kusturica) i “Dobri jarani”, koja je obrada “Can’t Buy Me Love” od Beatlesa.

Ako niste znali:

Početkom godine je “Kolegij novog primitivizma” objavio da ukida pokret te da se Zabranjeno pušenje i Elvis J. Kurtović distanciraju od najezde najnovijeg muzičkog i ostalog primitivizma.