najuspjesnije zene u biznisu

Inspiracija ženama: najuspješnije svjetske poslovne liderice

GPS za dušu Pričam ti priču

Rodna (ne)ravnopravnost je i danas goruća tema, pa je pregled najuspješnijih žena u biznisu, koji je sačinio Business Insider, inspirativna priča. Među pedesetak najzapaženijih, ovo su tri u samome vrhu.

Barbara Rusinko (slika lijevo) je izvršna potpredsjednica građevinskog giganta Bechtela i predsjednica Bechtela National. U kompaniji je više od 30 godina i uspinjala se od pozicije od ‘obične’ inženjerke do samoga vrha, a tu je stigla prije nešto više od godinu dana. Koju odgovornost ima i kakav uspjeh je ostvarila kazuje samo jedan podatak: ona vodi poslovanje vrijedno više milijardi dolara inženjerskih i građevinskih projekata za američku vladu.

Jill Hruby (u sredini) je direktorica Sandia National Laboratories, federalnog istraživačkog centra. Posao je dobila 2015. godine i postala prva žena koja vodi jednu od tri laboratorija nuklearnog oružja u SAD-u. Društvo žena inženjera odalo joj je posebno piznanje za vlastite rezultate, ali i za pomoć drugim ženama u napredovanju.

Na vrhu ovog izbora, kao najuspješnija žena u svijetskom biznisu, nalazi se Peggy Johnson (desno), izvršna potpredsjednica poslovnog razvoja u Microsoftu. Ona i njen tim su bili ključni u ogromnoj, 26 milijardi dolara teškoj akviziciji kompanije LinkedIn. Takođe je uradila mnogo drugih uspješnih poslova, kao što je osnivanje centra umjetne inteligencije u Montrealu, osnivanje Microsoft Ventures, VC fonda kompanije, a radi i u odborima međunarodne zdravstvene organizacije PATH i Live Nation Entertainment.