Oprašta se kraljica soula, Aretha Franklin (video album)

Muzika - svijet Show Time

Aretha Franklin, 74-godišnja ‘kraljica soula’, najavila je da ove godine, poslije izlaska novog albuma, završava svoju muzičku karijeru, poslije impresivnih 61 godinu na sceni.

Kako je izjavila za detroitsku TV stanicu WDIV Local 4, Aretha će najprije snimiti novi album, čiji izlazak možemo očekivati u septembru, a onda će se povući iz aktivnog bavljenja muzikom.

Za sada se zna da će album producirati Stevie Wonder, a pjesme će biti svojevrsna oda Detroitu, gradu u kojem je započela karijeru. A to je bila davne 1952. godine, kada je imala deset godina, da bi se 1956. pojavio i njezin prvi album ”Songs of Faith”, što je svrstava među najmlađe debitante u muzici.

Aretha Franklin

Zadnji njezin, 21. po redu studijski album ”Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics”, izašao je u jesen 2014. i sadrži deset obrada probranih pjesama poput ”Rolling in the Deep” (original: Adele), ”I Will Survive (Gloria Gaynor), “Nothing Compares 2 U”, hit koji je napisao Prince, a proslavila Sinnead O’Connor, ”I’m Every Woman” (Chaka Khan) i dr.

Osim brojnih nagrada (8 Grammyja, uključujući i nagradu za životno djelo, te Predsjednička medalja slobode koju je dobila 2005.), Aretha Franklin je prva žena koja je primljena u Rock and Roll Hall of Fame (1987.).

Od 2010. je nekoliko puta prekidala započete serije koncerata zbog ozbiljnih zdravstvenih problema i jedna od najvećih pjevačkih diva svih vremena sada se želi trajno povući i posvetiti porodičnom životu.