Grupa Walt

Preporuka: jedinstvena baza podataka o ex-Yu singlovima

GPS za dušu Vremeplov

Dragutin Matošević je dugogodišnji rock novinar iz Tuzle i, što je za ovu priču važnije, on je neka vrsta ‘rock muzeologa’, čija javna baza podataka predstavlja pravi biser, bar kada je naša regionalna scena u pitanju.

Istina je da Google sve zna, ali samo ako i vi znate gdje i kako treba tražiti.

Dakle, ako želite istraživati pop i rock prošlost na ovim prostorima ili ste samo romantičari-znatiželjnici, vrlo vrijedna adresa za tu pretragu je Barikada.com, jedan mali, ali zanimljivi svijet muzike.

Autor portala je Dragutin Matošević, Tuzlak koji je u svijet rock and rolla ulazio poput većine fanova ove muzike iz njegove generacije – slušajući noću legendarni Radio Luxembourg i tragajući za tadašnjim novitetima iz bijelog svijeta. Kasnije je, tokom ’70-ih, i sam bio aktivni sudionik: pjevao je i svirao bas gitaru u nekoliko pop / rock grupa u Osijeku, gdje se školovao (Walt, Tref i dr.).

U novom mileniju počeo se baviti muzičkim novinarstvom, ne profesionalno, ali s tolikom predanošću i energijom da je uspijevao voditi i uređivati nekoliko web stranica, pisati priloge za niz muzičkih magazina i dnevnih novina, kreirati specijalizirane emisije za Radio Tuzlu i Soli Tuzla, raditi booking za lokalne klubove, te biti i menadžer poznate tuzlanske melodic heavy metal grupe Southern Storm na početku njihove karijere.

Barikada

Vratimo se prvoj rečenici u ovoj priči. Kroz ovih minulih 15-ak godina Matošević je na svojoj web stranici, pored niza recenzija aktuelnih albuma iz regiona i svijeta te više od stotinu intervjua i muzičkih portreta, stvarao arhivu koja je danas biser i pravo malo blago. U rubricu ”Ex-Yu singles” nalazi se datoteka sa više od 4.400 malih gramofonskih ploča objavljenih u cijeloj bivšoj državi.

Svakom ozbiljnijem istraživaču ovdašnje muzičke prošlosti Matošević je ‘spasio život’ u traganju koje bi inače trajalo mjesecima (sa neizvjesnim rezultatom). Znatiželjnicima, pak, otvara jedan čudesni svijet, pogotovo o nekim ranim izdanjima, kada su singlice bile dominantne u diskografiji. Podaci o pločama svrstani su abecedno po izvođačima i sadrže sve standardne činjenice – nazive pjesama, imena svih autora, izdavača, godinu izdanja i kataloški broj izdanja.

Naša je preporuka: bar jednom zaronite u taj magični svijet.

 

Naslovna fotografija: Matošević (lijevo) i grupa Walt, 1973.