Starbridge

Novi sarajevski bend Starbridge spotom najavio album

Muzika BiH Show Time

Sarajevski progressive rock metal bend Starbridge objavio je prvi spot za pjesmu” Reborn” kojim najavljuju debitantski album čiji izlazak možemo uskoro očekivati.

Starbridge je nova grupa u Sarajevu, formirana 2015. godine, a postavu joj čine Dejana Hršum (vokal), Daniel Grahovac (gitara), Darko Hrgić (bas), Svetozar Čanić (klavijature) i Dragan Grahovac (bubnjevi).

U zemlji gdje ni klasičnom rocku ne cvjetaju baš ruže, ova petočlana ekipa odlučila se na još odvažniju avanturu: da pišu pjesme na engleskom jeziku i svoj stil grade na kombinaciji progresivnog / sympho rocka sa melodičnim metal zvukom.

Kada su našoj redakciji ne tako davno prezentirali nekoliko svojih autorskih brojeva, prvi dojam je bio – ugodno iznenađenje. Vrlo upečatljiv i snažan ženski vokal adut je koji će uvijek privući pažnju, svi instrumentalisti su vrlo sigurni u svojim izvedbama (i izvanredno uvježbani), a ekipi koja zajedno potpisuje pjesme ne manjka ni raskošne autorske mašte, pogotovo u nekim složenijim temama, u kojima se višekratno mjenjaju ritam, tempo i melodija.

Sve ovo Starbridge čini itekako interesantnom pojavom na BiH rock sceni. E, sad, druga je tema koliko će se njihove pjesme vrtiti u ovdašnjim radijskim i televizijskim programima i koliko će svirki imati na domaćem terenu. Da su se, ovakvi kakvi jesu, pojavili negdje u Skandinaviji ili na Otoku, smjeli bismo im prognozirati sigurnu karijeru. Ovdje im samo možemo poželjeti da istraju, pa makar to značilo ‘pripremu terena’ za druge slične bendove koji bi mogli slijediti njihov put. No, ko zna, možda su baš oni prva lasta koja, ipak, čini proljeće.

Prvi potez im je racionalan i mudar – za najavni spot svog prvog albuma izabrali su ‘jednostavniju’, pjevniju baladu koja im može otvoriti brži prolaz do medija.

Za vrhunsku produkciju pjesme zaslužan je, osim cijelog benda kao kolektivnog autora, studio ”Amadeus” Marina Meštrovića i snimatelj zvuka Vladimir Grizelj.

Spot je sniman na vrhovima planine Jahorine i u kraljevskom gradu Bobovac, nadomak Sarajeva, a snimatelj je bio Amer Prevljak.