Miljan-Šućur-Grad-Ljubav

Balkan Photo Festival u završnoj fazi novog izdanja

Film & Foto & TV Show Time

Sarajevski Balkan Photo Festival će 27. januara u Vijećnici objaviti rezultate izbora za najbolju fotografiju Balkan Photo Award, čime počinje i program Festivala koji uključuje niz predavanja, radionica i gostujućih izložbi.

U 11 kategorija (Akt, Moda/reklamna fotografija, Kulturna baština, Fotografija mobilnim telefonom, Sport Svakodnevni život, Portret, Kreativna fotografija, Priroda i okoliš, Vijesti i događaji te Reportaža) za selekciju je izabrano 90 najboljih radova iz 2016. godine, a o dobitnicima nagrada odlučuje žiri od 12 članova. Njega čine eminentni fotografski umjetnici iz cijelog svijeta, među kojima su Myles Little iz SAD-a, kao predsjedavajući, te poznati autori iz regiona, Goran Lizdek (BiH), Petar Jurica (Hr), Srđan Ilić (Srb) i drugi.

balkan_photo_award_2016
Sa prošlogodišnjeg otvaranja festivala

Predstavimo i partnere koji stoje iza ovog projekta, jednog od najvećih u regionu, te događaja koji ima sve veći rejting u svijetu.

Fotografija.ba je prvi bosanskohercegovački portal posvećen fotografiji i 2008. godine su ga pokrenuli Haris Čalkić i Nedim Krdžalić sa namjerom da na jednom mjestu okupe što više zaljubljenika u fotografiju. Rezultat tog cilja je da portal danas čini najveću fotografsku zajednicu, koja okuplja preko 2500 registrovanih članova, a godišnja produkcija njihovih autorskih radova iznosi blizu 18.000 fotografija!

Drugi partner najvećeg BH foto-festivala je sarajevsko Udruženje ”Urban”, osnovano 2007. Njegovo djelovanje u promociji mladih umjetnika, okupljanju kreativaca i stvaranju prostora za komunikaciju posebno je izraženo kroz Balkan Photo Festival, a pogotovo nakon što se portal Fotografija.ba od 2011. kao sekcija priključio ovom udruženju.

U galeriji fotografija preuzetih sa stranice http://balkanphotofest.com izdvajamo nekoliko pobjedničkih radova na festivalskim izdanjima iz prethodnih godina, koje potpisuju Dado Ruvić, Jure Vukadin, Ajbar Mujanović, Denis Ruvić, Sulejman Omerbašić, Goran Lizdek, Marko Stamatović, Dejan Vladić, Kristijan Antolović i Edin Džeko.

Naslovna fotografija: Miljan Šućur