Amus, godišnja muzička nagrada

Prvom dodjelom Amus pokrenuo novu BH muzičku nagradu

Muzika BiH Show Time

U sarajevskoj Vijećnici su 14. 12. dodijeljene nagrade AMUS-a za muzička ostvarenja u 2015. godini, što je bilo prvo formalno odavanje priznanja autorima u BiH otkako je formirana Asocijacija muzičkih stvaralaca.

Kako je rečeno, rađanje nove institucionalizirane godišnje muzičke nagrade u Bosni i Hercegovini pratila je skromna ceremonija, bez velikog glamura, što ne znači da su takvi i rezultati muzičkog stvaralaštva, nego odaje namjeru da se trofej postupno razvija u respektabilni tradicionalni događaj.

Za početak je određeno devet kategorija u kojima su nagrađeni zaslužni autori.

Nagradu nazvanu ”Kemal Monteno” za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike dobio je Dino Merlin, a među zanimljivim trofejima je i onaj nazvan ”Slobodan Bodo Kovačević”, koji se dodjeljuje za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike, i ovu nagradu je dobio iznimno cijenjeni gitarista Muris Varajić.

Nagrađeni su još: Asim Horozić (ozbiljna muzika), Damir Imamović (za promociju muzike naroda u BiH), prof. Ivan Čavlović (za muzičku publicistiku i muzikologiju), Saša Pavlović (tradicionalna muzika), a nagradu nazvanu ”Dražen Ričl” za najboljeg mladog autora dobio je Đorđe Jovančić.

Posebno emotivan trenutak bila je objava odluke o posthumnoj dodjeli nagrade za životno djelo nekim posebno značajnim autorima, a pripala je Zaimu Imamoviću, Ismetu Alajbegoviću Šerbi, Radetu Jovanoviću, Jovici Petkoviću, Jozi Penavi, Dušku Trifunoviću Kemalu Montenu i Jadranki Stojaković, za koju je omaž izvela pjevačica Maja Tatić, a riječ je o posljednjoj pjesmi koju je za života napisala Jadranka – ”Sve poruke tvoje”.

Nagradu za životno djelo dobili su, takođe, autor novokomponovane narodne muzike Nazif Gljiva te nedavno preminuli kompozitor, dirigent i producent Esad Arnautalić, nazvan i ‘ocem popularne muzike u BiH’. Priznanje je preuzela njegova kćerka, dirljivo svjedočeći da je saznanje kako će mu kolege odati počast za doprinose koje je imao u muzici bila posljednja Esadova životna radost.