Ljubav i senzualnost

Deset najsenzualnijih pjesama svih vremena

Ljubav Metropol Top teme

Glasanjem publike ili ocjenama eksperata koji se bave emocijama, s vremena na vrijeme pojavljuju se izbori najsenzualnijih pjesama, onih koje se opisuju i kao ”melodije uz koje je najljepše voditi ljubav”.

Kako uvijek biva, rezultati su često iznenađujući, ponekada nerazumljivi, pa se sve svodi na to da takvu muziku uvijek bira svako za sebe, prema vlastitim sklonostima. Ali, pravilo koje uglavnom vrijedi – uvijek su to balade.

Donosimo jedan takav izbor, koji počinje legendarnom temom ”Bolero”, uz koju je povezana i priča o glumici Bo Derek.

boderek

Bolero – Ravel

Kratko 17-minutno djelo koje je francuski kompozitor Maurice Ravel komponirao 1928. godine jedna je od najslavnijih tema klasične muzike, za koju se vjeruje da svakog minuta odjekuje negdje na planetu.

Senzualna konotacija ”Bolera” vjerovatno se prvi puta pojavljuje u istoimenom filmu iz 1984. godine, u kojem glumica Bo Derek, jedan od najvećih sex simbola tog vremena, ima dugačku scenu vođenja ljubavi, u kojoj se erotski naboj razvija i podiže prema dinamici melodije ”Bolera”. Dodamo li tome podatak da je ova erotska scena bila i ostala predmet špekulacija o stvarnom seksu pred kamerama, jasno je zašto je Ravelova tema postala neka vrsta muzičkog simbola senzualnosti.

Za kraj ove priče jedna zanimljivost: od 1. 5. ove 2016. godine ”Bolero” je postao javno dobro, što znači da su prestala zaštićena autorska prava i da melodiju svako može koristiti bez ikakve naknade. Vjerovatno će to još više pridonijeti njenom filmskom i sličnom korištenju.