Vesna Vulović & Paul McCartney

Čuda iz Guinnessove knjige rekorda

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Parafrazirajući jedan stari vic, mogli bismo upitati – koji je ovo lik pored Vesne Vulović?

Vesna je bila JAT-ova stjuardesa kada je 26. 1. 1972. doživjela nešto što je zavrijedilo uvrštavanje u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda – jedina je preživjela pad putničkog aviona DC-9 na letu iz Stockholma za Zagreb, koji se srušio iznad jednog sela u tadašnjoj Čehoslovačkoj, i to sa 10.000 metara visine. To je i do danas najveća visine s koje je neko pao i preživio.

Nakon 27 dana provedenih u komi i 16 mjeseci rehabilitacije, Vesna se vratila u JAT, ali više ne kao stjuardesa.

Dobijala je godinama pozive od svih vodećih svjetskih televizija, no odbijala je gostovanja u njihovim emisijama. Pojavila se, ipak, na ceremoniji u Londonu, kada je 1979. primila Guinnessovu medalju, a s njom se poželio fotografirati Paul McCartney, slavni ex-Beatle.

McCartney je tada u Guinnessovu knjigu uvršten kao ”najtrofejniji kompozitor i izvođač u muzici ikada”, sa 60 zlatnih albuma (43 sa Beatlesima, 17 sa grupom Wings) te kao “most successful song writer”, koji je napisao 43 songa sa prodajom većom od milion primjeraka svaki, u razdoblju od 1962. do 1978.

Zanimljivo, Paul McCartney je ponovo 2009. upisan u knjigu rekorda, opet kao ”najuspješniji autor”, a tada je zabilježeno da je bio autor ili koautor ukupno 188 snimaka na top listama u Velikoj Britaniji, među kojima su 91 bili u Top 10, a čak 33 kao Number one.