FENA Novost: Okrugli sto o socijalnoj sigurnosti i zakonu o osnovama socijalne zaštite FBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 07:44:14

Okrugli sto o socijalnoj sigurnosti i zakonu o osnovama socijalne zaštite FBiH

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – U Sarajevu će danas biti održan Okrugli sto na temu „Minimum socijalne sigurnosti i Zakon o osnovama socijalne zaštite FBiH“, u sklopu projekta održivosti civilnog društva (CSSP) Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH), IBHI (Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju) i Koalicija marginaliziranih grupa u BiH „KOMA“ uz podršku USAID-a. 

Za neophodnu cjelovitu reformu sistema socijalne zaštite taj zakon je prvi i ključni korak, navode organizatori.

Okrugli sto se organizira u okviru zagovaračke kampanje “Uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednake mogućnosti“ pod simboličnim sloganom: „Zar misliš da si daleko od margine i da ćeš tamo ostati cijeli život?“

Učesnici današnjeg skupa u Sarajevu će kroz diskusiju i konkretne prijedloge i inicijative da utječu na ubrzanje procedure usvajanja zakona o osnovama socijalne zaštite FBiH.

Usvajanje i implementacija tog zakona s minimumom socijalne sigurnosti, novom metodom selekcije korisnika i radnom aktivacijom korisnika rezultirala bi boljim ostvarivanjem socijalnih ljudskih prava marginaliziranih grupa.

Organizatori navode da svaki šesti stanovnik Bosne i Hercegovine živi od tri do pet KM dnevno, odnosno od 90 do 150 KM mjesečno.

Bosna i Hercegovina je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, BDP po glavi stanovnika je 28 posto prosjeka zemalja EU. Ispod apsolutne linije siromaštva (238 KM mjesečno po odrasloj osobi) u BiH je 2011. živjelo 23,4 posto stanovništva, dok procjene govore da je 2015. godine taj procent porastao na 27 posto, što je oko 890.000 stanovnika BiH.

 

(FENA) J.Č.