Funta u ogledalu

Šta bi svijet bez naivnih (i Justina Biebera)?

Ludometar Zanimljivo

Prvi odgovor koji nam pada na pamet u vezi pitanja iz naslova glasi: propalo bi konzumentsko društvo.

Nekada i negdje je zapisano da čovječanstvo u novom mileniju ulazi u eru duhovnosti. Vjerovatno se to odnosilo na neke puno udaljenije godine od ovih, jer ove sadašnje itekako još uvijek predstavljaju sliku totalnog potrošačkog društva, sa svim elementima potrošačke groznice, grabljenja, nakupljanja, nadmetanja…

Jedna od ‘slikovnica’ našeg doba je internetska tržnica malih oglasa. Gdje se nudi svašta i gdje svaka ludost nađe svoga kupca.

Justin Bieber u pabu

Tako je jedan tabloid objavio da je prošlog tjedna Justin Bieber ručao u pabu Kings Oak Hotela u Essex, te da je naručiio losos i čašu mlijeka. Nije puno prošlo kada se na eBayu javio prodavač koji tvrdi da je zaposlenik u spomenutom pabu i da ima neopranu čašu koju je koristio Bieber, pa je otvorio aukciju. Na nadmetanje je stiglo 86 ponuda i cijena je stigla do 65.900 engleskih funti.

Još je luđa nedavna ponuda plastične banknote od 5 britanskih funti, nove novčanice koja se pojavila u Velikoj Britaniji. Jedan ponuđač je samo fotografirao novčanicu ‘u ogledalu’ i ponudio je na eBayu kao jedinstveni primjerak s greškom, a javilo se mnoštvo kupaca nudeći stostruko veće iznose od nominalne vrijednosti.

Zaista, šta bi svijet bez naivnih?!

 

Glas.ba