2016-11-21 08:36:59
Na području KS veterinarski inspektori provode kontrole mesa u kontinuitetu
SARAJEVO, 21. novembra (FENA) – Na području Kantona Sarajevo kantonalni veterinarski inspektori provode službene kontrole mesa i proizvoda od mesa u kontinuitetu i to u svim fazama proizvodnje, klanja, prerade, kao i distribucije i prodaje konačnom potrošaću, uključujući kontrolu uvezenih proizvoda prilikom istovara, potvrdio je Feni glavni kantonalni veterinarski inspektor Selmir Velić.
On je u razgovoru za Fenu kazao da se kontrole provode primjenom odgovarajućih kontrolnih metoda i tehnika, uključujući i uzorkovanje i provođenje analiza.
– U registriranim objektima za klanje, preradu mesa u KS, kontrole se provode redovno određenom učestalošću, ovisno o vrsti proizvoda, kapacitetu proizvodnje, infrastrukturnim i drugim uslovima – istakao je Velić.
Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS je u ovoj godini, za laboratorijsko ispitivanje uzeo 3.832 uzorka, pretežno mesa i mesnih proizvoda, ali i drugih proizvoda životinjskog porijekla koji podliježu nadzoru ove inspekcije.
– Uzorkovanje je provedeno planski, ciljano, ali i u određenom broju slučajeva, zbog sumnje na neispravnost. U okviru izvršenih ispitivanja, uglavnom, su dobijeni zadovoljavajući rezultati, osim kod njih 5 ili 0,1 posto, gdje je utvrđeno odstupanje od vrijednosti predviđenih važećim propisima o higijeni hrane – kazao je Velić.
Naglasio je da se “nezadovoljavajući rezultati uglavnom odnose na porast ukupnog broja bakterija usljed neodgovarajuće temperature čuvanja i higijene u procesu proizvodnje, gdje su naložene mjere za otklanjanje nedostataka u pogledu pojačanog čišćenja i dezinfekcije, termičke obrade sirovine, ponovna mikrobiološka kontrola i slično”.
– Niti u jednom od ispitanih uzoraka u 2016. godini nisu otkriveni patogeni mikroorganizmi ili njihovi toksini štetni za zdravlje ljudi (salmonela, klostridija, stafilokoka, listeria, Escherichia coli 0157 i dr.) – potcrtao je Velić.
Istakao je da su pored mikrobioloških analiza rađene i analize na ostatke veterinarskih lijekova, teških metala, pesticida, kao i radiološka analiza proizvoda životinjskog porijekla, gdje su, također, dobiveni rezultati ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti.
Po Velićevim riječima, kontrola subjekata u poslovanju s hranom uključuje i reviziju njihovih vlastitih kontrolnih postupaka, između ostalog, njihovih rezultata laboratorijskih analiza koje su dužni ovisno o obimu poslovanja, vršiti određenom dinamikom, sedmično, mjesečno.
– U ukupnom broju zahtjeva građana u 2016. godini, koji su upućeni ovoj inspekciji, svega 10 od 1.092, ili 1 posto se odnosilo na uočene nepravilnosti u prometu namirnica – dodao je Velić.
Inspektorat veterinarske inspekcije redovno obavlja nadzor u primarnoj proizvodnji i pripadajućim djelatnostima, u pogledu provođenja mjera dijagnostike zaraznih bolesti koje se preko proizvoda životinjskog porijekla mogu prenjeti na ljude.
– Radi zaštite ljudi od bruceloze u ovoj godini je uništeno 147 ovaca pozitivnih i sumnjivih na ovu bolest, a pored toga inspektori su naredili i neškodljivo uništenje 15.437,50 kg zdravstveno neispravnih proizvoda životinjskog porijekla – kazao je Velić.
Istakao je da “rezultate dobijenih laboratorijskih nalaza, mogu tumačiti isključivo stručnjaci”.
– Prije svega, u postupku uzorkovanja moraju se poduzeti mjere radi sprečavanja kontaminacije ili kvarenja uzorkovane hrane, što može uticati na analitički rezultat ispitivanja (stručna osoba, oprema, adekvatni temperaturni uslovi transporta do laboratorija). Tako, u nedavno objavljenim novinarskim istraživanjima o higijenskoj i zdravstvenoj ispravnosti hrane, dobijeni rezultati nisu relevantan pokazatelj niti razlog za brigu, s obzirom da se odnose na povišen ukupan broj bakterija u proizvodima koje zahtijevaju termičku obradu, kao što su mljeveno meso, ćevapi i piletina – kazao je Velić.
Dodao je da ti proizvodi prije konzumacije moraju biti termički obrađeni, utvrđene vrijednosti broja bakterija, u konkretnom slučaju.
-Iz tog razloga važno je analizirati o kojim bakterijama se radi, jer neke, kao što je salmonela, ne smiju biti detektovane u proizvodima na tržištu. Prisustvo nekih bakterija u određenim granicama može biti prihvatljivo sa zdravstvenog aspekta, s tim da njihov povećan broj može ukazivati na efikasnosti mjera čišćenja, dezinfekcije, te dati informacije o načinu čuvanja, skladištenja i manipulacije u procesu proizvodnje i daljim fazama poslovanja s proizvodima – napomenuo je Velić.
Po njegovim riječim, potrošači s pravom očekuju da konzumiraju ispravnu i kvalitetnu hranu i u tom smislu važno je da prilikom kupovine vode računa u uputama proizvođača, koje se nalaze na deklaraciji, a odnose se na čuvanje i način upotrebe svakog pojedinačnog proizvoda.
-Tako npr. mljeveno meso je upotrebljivo dva dana nakon prizvodnje, ako se čuva na temperaturi od 2 stepena Celzijusa. Svi kontrolni postupci, koje provode inspekcijski organi i subjekti u poslovanu hranom, usmjereni su na smanjenje rizika za zdravlje ljudi. Međutim, rizik je potencijalno uvijek prisutan, zbog čega su neophodne stalne kontrole cjelokupnog lanca proizvodnje “od polja do stola”- upozorio je Velić.
Glasnogovornica KUIP KS Vildana Brdarić kazala je Feni da “minimalne novčane kazne za stavljanje u promet nesipravnih proizvoda prema Zakonu o veterinarstvu BiH iznose 4.350 KM za pravne osobe, a 430 KM za fizičke osobe, dok su kazne prema Zakonu o hrani znatno strožije i iznose 25.000 KM za pravne, te 1.250, za fizičke osobe”.
– Kako je uzorkovanje i analiza jedna od najegzaktnijih i najpouzdanijih metoda kontrole, Inspektorat veterinarske inspekcije je izradio plan službenog uzorkovanja koji predviđa uzimanje više od 2.500 uzoraka raznih proizvoda u svim fazama poslovanja od farme do stola, uključujući sirovo mlijeko na farmama, meso nakon klanja, proizvode od mesa i mlijeka, jaja, med, ribu – naglasila je Brdarić.
U dijelokrugu rada Sanitarne inspekcije, također je planirano uzimanje više od 1.600 uzoraka ostale hrane u objektima iz njihove nadležnosti, poput jela u restoranima, pekarama, vode u proizvodnji i prometu. Do kraja godine se očekuje i okončanje tenderskih procedura vezanih za usluge laboratorijskih ispitivanja, poručili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.
(FENA) D.V.