Ljubav i seks

Šta sa seksom nakon rođenja djeteta?

Jedi moli voli Ljubav Metropol

Nakon rođenja djeteta, odnos među partnerima prolazi kroz različite faze, jer se i oni prilagođavaju novoj situaciji. Mladi partneri često pomišljaju da im je odnos u krizi, jer dolazi do promjena koje se najviše očitavaju na seksualnom polju. Takav zaključak je najčešće pogrešan i ne događa se ništa loše, osim nedostatka informacija vezanih za promjene u ženinom tijelu i psihi.

Najosnovnija informacija je da tijelo žene koja doji luči hormon prolaktin i njegova glavna karakteristika je da on predstavlja kontracepcijski hormon tj. da žena ne može ostati trudna dok doji. Realnost je malo drugačija i ukoliko ne želite odmah drugo dijete, ni slučajno nemojte pomisliti da ste sto posto zaštićeni, jer se nikada ne zna kada će ženi doći prva ovulacija. Zbog današnjeg načina života i prehrane, plodnost počinje i prije nego što završi dojenje.

Jako važna značajka prolaktina je ta, da je on kontracepcija i u mozgu žene, jer dojilja ne osjeća libido. Nedostatak libida se manifestuje i na fizičkoj razini u obliku suhoće maternice, a na taj način je priroda osigurala djetetu duže dojenje. To je glavni dio priče oko koje mogu nastati problemi u odnosu između partnera. Ali, nema potrebe za brigom. Vaš partner vas i dalje uzbuđuje, samo vaš mozak ne prima te informacije. Sve je to privremeno, jer se libido vraća i u svemu tome veliku ulogu igra partner, koji mora prihvatiti činjenicu da će neko vrijeme on morati inicirati seksualni odnos.

Ljubav

Osnovno i najvažnije je to da seksulani život para počinje kada žena na psihičkoj i fizičkoj razini odluči da je spremna. U ranim trenucima nakon poroda bebe zahtjevaju konstantnu pažnju, a umor, stres i nedostatak vremena poljuljat će svaku ženu u osjećaju njene ženstvenosti. Ono što čini čuda u svakom odnosu je maženje i ljubljenje, tako da je period nakon samog rođenja djeteta idealno razdoblje da se probudi partnerski odnos na intimnoj razini, što ne mora uključivati svaki put i seksualni odnos.

Majka je i dalje žena, iako je ta uloga privremeno stavljena sa strane, a svakoj ženi godi kada joj se njezin muškarac obraća na nježan i intiman način. Veoma je važno sa partnerom podijeliti i suhoparne informacije o hormonima i emocionalnom stanju, jer na taj način oni znaju šta se događa i postaju svjesni koliko je važna njihova aktivnija uloga.

Kako mjeseci odmiču stvari vezane za seksulani odnos vraćaju se u normalu i s toga nemate razloga za brigu. Ovdje ne postoji recept, jednostavno je stvar ulaganja truda u partnerski odnos i gledajući iz perspektive cijelog života, ovaj period je kratak i za roditelje i za dijete, ali ujedno i najvažniji period porodičnog života u kojem se postavljaju temelji.

Kakvi će ti temelji biti i hoće li partneri ovo razdoblje iskoristiti da ojačaju ili oslabe odnos, zavisi o svakoga pojedinačno.