Zvoncekova biljeznica, koncert

Zvoncekova bilježnica – 30 godina opičenog punk dnevnika

Muzika - regija Show Time

Underground punk grupa, čija muzika je obilježena vanserijski duhovitim tekstovima, već 30 godina se svojski ne trudi da postanu zvijezde, osim kratke nenamjerne epizode sa obradom klasika Indexa ‘’Bacila je sve niz rijeku’’.  

Neobično im je ime, a još netipičnija muzika.

Sada već veterani šumadijskog punka alternativnog prizvuka, Zvoncekova bilježnica prvi zapis u svom dnevniku upisuje početkom 1988. godine: bend je rođen, mjesto rođenja Aranđelovac, roditelj – samohrani Toza Rabassa.

Poslije prvog albuma u demo formatu ”Lorka nije pisao moju pesmu” (1989.), slijedili suInžinjeri ljudskih duša” (1991.), jedan od najboljih albuma te godine u Srbiji, pa LPMrzim svoju mesnu zajednicu” (1994.) iGavrilov princip” (1998.), objavljen za vlastitu etiketu Neprijatelj prelazi rijeku records.

Zvoncekova bilježnica, Arsenal fest 2017
Zvoncekova bilježnica, Arsenal fest 2017

Iako je svako izdanje imalo zapažene pjesme, glavni znak prepoznavanja Zvoncekove bilježnice je teatralni koncertni nastup frontmena Toze Rabasse.

Između numera, publika, uz zagarantiranu otkačenu zabavu, može svašta naučiti: kako se cijepaju drva, i kako se koristi motika, i kako se kruni kukuruz, a nisu rijetki slučajevi da se počasti raznim jelima koja bi im bend priredio.

Nakon jako duge diskografske pauze, Zvoncekova bilježnica početkom 2016. ispisuje novo poglavlje u svom dnevniku – izlazak petog albuma “‘Beš muziku uz koju ne može da se igra“, opet pod sopstvenom etiketom, koji u cijelom regionu dobija odlične kritike, a na kraju godine, u izboru Radija 202, proglašen je šestim najboljim albumom godine.

Izdanje su pratila dva spota, “Samo pravo” i “Zrno slobode”.

Pored Rabasse, danas Zvoncekovu bilježnicu čine gitarista Vuja (KBO!), Dreja (TNT) na bas gitari i Vuk (Forever Storm) za bubnjevima.

U susret 30. rođendanu, bend će u Domu omladine Aranđelovac, 25. novembra, odsvirati prvi u seriji rođendanskih koncerata, koji će uveličati gosti, aranđelovački Cavabunga i Shuffle, kragujevački Vesele 80-e i novosadski Atheist rap, a sve začiniti Petar Janjatović promocijom četvrtog izdanja svoje čuvene EX Yu rock enciklopedije.

Glavno rođendansko slavlje sada je u fokusu, pa Zvoncekova bilježnica još ne objavljuje planove o narednim koncertima, osim najave mogućih nastupa u BiH nakon puno godina.

Kako smo u uvodu ustanovili, šumadijski punkeri se ne trude puno da marketinški grade svoj status, ali jedna im je epizoda otvorila vrata skoro svih radio stanica – za odjavnu špicu crne komedije Đorđa Milosavljevića ”Ringeraja” (2002.) snimili su punk obradu kultne pjesme Indexa ”Bacila je sve niz rijeku” i bar na neko vrijeme bili zvijezde.