roses-on-grave

Rest in Peace – Hendrix, Buha, Ričl, Margita

GPS za dušu Vremeplov

Jedan od crnih dana u muzici je ovaj 19. septembar, dan kada je otišao Jimi Hendrix, Crvena jabuka doživjela tragediju na početku turneje i preminula Margita Stefanović, klavijaturistica Ekatarine Velike.

Slavni gitarist Jimi Hendrix je umro 18. 9. 1970. u svojoj 27. godini, u Londonu, od posljedica prekomjerne doze tableta za spavanje. Tako je bar glasio prvi zvanični izvještaj poslije autopsije, ali zapravo potpune okolnosti njegove smrti nikada nisu do kraja rasvijetljene, jer nije odgonetnuto je li to učinio namjerno ili slučajno.

Kasnije se saznalo – samo dan ranije Eric Clapton je kupio jednu Stratocaster gitaru prilagođenu za ljevake, koju je namjeravao pokloniti Hendrixu za njegov rođendan u novembru.

U nesreći na magistralnoj cesti Sarajevo – Mostar, neposredno poslije Jablanice, 18. 9. 1986. godine stradali su članovi pop grupe Crvena jabuka. Krenuli su na koncert u Mostar, koji je trebao biti početak turneje radi promocije debitantskog albuma objavljenog početkom proljeća. Grupa je na put krenula sa dva auta. U jednom su se vozili klavijaturista Dražen Žerić, bubnjar Darko Jelčić i menadžer, a u drugom, u malom “fići”, bili su gitarista Zlatko Arslanagić Zlaja, pjevač Dražen Ričl Zijo i bubnjar Aljoša Buha.

Oni su doživjeli udes kojem je Aljoša poginuo, a ozlijeđeni Ričl i Arslanagić su prebačeni u mostarsku bolnicu. Ozljede koje je zadobio gitarist nisu bile kobne, ali pjevač je bio u teškom stanju i prebačen je na Vojno-medicinsku akademiju u Beograd. Nažalost, preminuo je 13 dana poslije. U počast i kao sjećanje na njih, u sarajevskoj dvorani Skenderija, 13. 10. 1986. održan je koncert “Pjesma za Crvenu jabuku”, na kojem su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija.

Na današnji dan 2002. u Beogradu je u 44. godini umrla Margita Stefanović, klavijaturistica grupe EKV. Posljednje godine života provela je u beogradskom Centru za smještaj beskućnika, a umrla je na Infektivnoj klinici. Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je razlog dugogodišnje intravenozno konzumiranje droge. Bila je jedna od najtalentiranijih klasičnih pijanistica (srednju muzičku školu završila je sa Ivom Pogorelićem i uz njega bila najzapaženija u klasi), ali je prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji bio odlazak na koncert tek formiranog benda Milana Mladenovića, Katarina II, i krajem 1982. godine postaje njihov član, kao prva i dugo vremena jedina rock klavijaturistica tadašnje domaće scene.

Poslije smrti lidera EKV-a Milana Mladenovića i raspada benda, Margita je krajem 1994. osnovala grupu Kurajberi koja je uglavnom izvodila obrade, a naredne ’95. i grupu EQV s kojom je objavila albumi “Ti si sav moj bol”. Posljednje njezino djelo je bilo muzika za predstavu “Kaput mrtvog čoveka” s početka 2002.