Jonathan i Van Gogh predgrupe The Killersima

Muzika - regija Show Time

The Killers, zvijezde za nulti dan Exita, izabrali su predgrupe za koncert 5. 7. na tvrđavi Petrovaradin: riječki Jonathan, beogradski Van Gogh i njujorški Teachers.

O Teachersima samo da izvode muziku u kojoj kombiniraju funk, afro, electronicu i indie, o Van Goghu već sve znamo, pa pažnju posvećujemo Jonathanu, jer je ovoj riječkoj indie rock petorki, izborom za predgrupu, The Killers dao veliki vjetar u leđa.

Jonathan (kojeg smo ranije već ukratko predstavili) raditi su počeli 2011. godine i već s prvim albumom “Bliss“, koji se pojavio 2014., ocijenjeni su kao veliko osvježenje na regionalnoj rock sceni. Brojevi ”Maggie”, ”Communicate!” i ”Try To Get Even” izdvojili su se kao favoriti (teško je bilo koju indie rock pjesmu, pogotovo otpjevanu na engleskom, u našim prilikama nazvati hitom), a jednako važni su dojmovi brojnim rock kritičara da Jonathan uživo još uvjerljivije zvuči.

Često smo već doživljavali da ‘obećavajući’ bendovi potencijal ne potvrde drugim albumom.

Prve recenzije njihovog novog albuma ”To Love”, koji su kao samoizdanje objavili početkom godine, na istom su tragu – kritičari su oduševljeni i produkcijom, i sviranjem, i vokalom, pa se ocjene mogu svesti na tvrdnju da je i dalje drži korak sa svim aktuelnim strujanjima na indie rock sceni Amerike ili Velike Britanije.

Obzirom da je riječ publike još važnija, grupa je na bandcamp stranici ponudila materijal za download ‘koliko platiš, pa makar i ništa’ (link).

Kako je bend najavio, ”To Love” je sa osam pjesama, zapravo, samo prvi dio poglavlja, a da će se drugi pod nazivom ”…Or To Hold” pojaviti do kraja godine i tek tada ćemo imati kompletiran album.

Jonathan su Zoran Badurina – Ziro, Branko Kovačić – Husta, Tomislav Radinović – Tomo, Nikica Jurjević – Nixon i Darko Petković – Rade, a osim pojavljivanja na Exitovom startu, očekuje ih još niz festivalskih nastupa: Umag, Sea Star Festival (27. 5.), Osijek, UFO Festival (1. 6.), Zagreb, Ljeto u MSU (17. 6.), Kastavsko Kulturno Leto (8. 7.), Kladovo, Festival podunavskih zemalja (22. 7.), Orahovica, Ferragosto Jam (4. 8.) i Hum na Sutli, Hoomstock Festival (18. 8.)

Jonathan