Glas koji se vidi

Žiri obavlja širi izbor radova za fotokonkurs ”Glas…”

Cooltura Gledam

Na poziv portala Glas.ba i Udruženja ”Zona muzike” za prijavu radova na konkurs ”Glas koji se vidi, slika koja se čuje” stiglo je 155 radova autora iz BiH, Hrvatske i Srbije, a žiri je počeo obavljati prvi, širi izbor fotografija za izložbu koja će biti postavljena 7. aprila u Zenici.

Nije se uvijek lako nametnuti već sa prvim projektom u bilo kojoj umjetničkoj oblasti, jer mnogi izbjegavaju manifestacije bez tradicije, ali sudeći po zanimanju većeg broja umjetničkih fotografa i amaterskih ljubitelja fotografije, koji su imali povjerenja u novo, naš prvi fotokonkurs na dobrom je putu da u narednim godinama postane respektabilna regionalna godišnja foto-nagrada.

glas koji se vidi, slika koja se čuje

Naravno, projekat će rasti onoliko koliko fotografi u regionu (a sudeći po sličnim manifestacijama poput već uglednog sarajevskog Balkan Photo Awarda, ovdje imamo mnoštvo fantastičnih majstora fotografije) prihvate činjenicu da umjetnička fotografija nema uvijek status kakav zaslužuje i da njenim autorima treba svaka moguća promocija i podrška.

Da, projekat će zavisiti i od druge podrške, a ”Glas koji se vidi, slika koja se čuje” već na startu je dobio pomoć, makar i skromnu, od Grada Zenica, pa će izložba najboljih tridesetak radova biti postavljena u okviru manifestacije ”Zeničko proljeće”, 7. aprila u čitaonici Opće biblioteke.

glas koji se vidi, slika koja se čuje

Stručni žiri, koji čine Reutersov fotograf Dado Ruvić, kao predsjednik, te majstor i zenički veteran umjetničke fotografije Murat Jašarević, kao i mlada dizajnerica i fotografkinja Ferida Abdagić, počeli su obavljati prvi, širi izbor radova za izložbu, a početkom iduće sedmice će biti poznati svi eksponati.

Na otvaranju izložbe, žiri će objaviti i pobjednika, kojemu ove godine pripada prigodna nagrada, foto aparat Canon EOS M10.

canon EOS M10