Emir Hadžihafizbegović

Novi film-festival u BiH uz podršku Emira Hadžihafizbegovića

Film & Foto & TV Show Time

Idejni začetnici Krajina film festivala su još prošle godine kod uglednih filmadžija počeli lobirati za svoj projekt i među prvima podršku im je dao popularni glumac Emir Hadžihafizbegović. Danas već to nije više samo ideja.

Na području Unsko-sanskog kantona djeluje tek jedno stalno kino, a malo je i profesionalnih ili amaterskih umjetničkih skupina koje bi podsticale scenske umjetnosti.

Ovako problem ovog sjeverozapadnog dijela BiH detektira portal Unsko-sanske novosti, navodeći još da filmske projekcije skoro i ne dolaze u većinu općina, uglavnom zbog nepostojanja tehničke osnovice.

U takvom kontekstu rođena je ideja o ”Krajina film festivalu”, kao inicijativa mladog reditelja iz Cazina, Harisa Samardžića, koji obavlja funkciju predsjednika Udruženja filmskih radnika Bosanske Krajine.

I odmah ravno u glavu: Samardžić je koncipirao visokobudžetni projekt, koji bi trebao okupljati poznata imena filmskog svijeta iz BiH i zemalja regije!

Festival će u osam programskih dana prikazati po jedan dugometražni film u takmičarskom programu, te po dva kratkometražna filma svaku noć. Pored toga, najavljen je i music stage, kao i serija edukativnih programa i radionica koje bi vodila velika filmska imena.

Prvi KFF najavljen je u terminu od 23. do 30. jula 2017. godine u Bihaću, a planirano je da ubuduće putuje i da domaćini festivala budu svi ostali gradovi kantona.

Obzirom da se početni budžet najavljuje u iznosu od 60.000 KM, to je dovoljna potvrda da KFF već u prvom izdanju može zauzeti značajno mjesto na mapi regionalnih filmskih festivala.

Fotografija: usn.ba