Emir Hot, heavy metal gitarista

Emir Hot, maestro se vraća kući (video priča)

Muzika BiH Show Time

Jedan od najboljih gitarista nove generacije u regionu dosanjao je san svakog mladog rock muzičara – osjetio je i živio ‘street pulse’ jedne od kolijevki rocka, Londona. I sad je, poslije dosta godina, vrijeme da se vrati, pun nove energije.

Emir Hot je u svojoj rodnoj Tuzli svirao u grupi Neon Knights, da bi se krajem ’90-ih pridružio novom gradskom hard rock/heavy metal bendu Southern Storm, formiranom u decembru 1998. Bez velike medijske podrške (kao da ovaj žanr na to može i računati!) pročulo se po BiH da ‘tamo neka ekipa iz Tuzle’ fenomenalno svira, pa dođoše na prvi Heineken Music Fest u Zenici, 2001., pobijediše i u festivalskoj produkciji objaviše album ”1999”.

Southern Storm, Zenica 2001
Southern Storm, Zenica 2001 (foto: Dragutin Matošević)

Hot je 2003. odlučio pokušati nešto novo i napustio je bend. Njegove ambicije uključivale su i obavezno stalno učenje, usavršavanje na gitari, pa je njegov izbor pao na London Guitar Institute.

Kad se onda još dogodilo da postane The Guitar Hero UK 2005, manje ambiciozni muzičar bi se sasvim zadovoljio ostvarenim, no Emir je, ostavši u Londonu, nastavio skupljati znanja i iskustva, radeći s poznatim imenima rock / metal svijeta na raznim session projektima, uključujući film i teatar.

U toj fazi njegov najveći projekt bio je ”Sevdah metal” (Lion Music. 2008.), solo album na čijem snimanju su bili uključeni američki hard rock muzičari, bubnjar Mike Terrana i pjevač John West, a iste godine u Srbiji je izašao i heavy metal album Dean Clea & Emir Hot ”The Quarterworlds of Fantasia”.

U posljednjih nekoliko godina počeo se baviti i podučavanjem drugih muzičara, a povremeno se pojavljivao kao gost na gitari na albumima nekih ovdašnjih izvođača (Crvena jabuka, Giuliano, Brkovi, Dean Clea, Mostar Sevdah Reunion…) te uradio poneku pjesmu ili aranžmane za manje poznate pjevače, ali obavezno po njegovom ‘guštu’.

Jedan od projekata čije je snimanje djelimično obavljeno, ali nije objavljen – tema za zajednički album Damjana Pejčinoskog i Emira Hota – “Devojko mala”, Gypsy Jazz Style Guitar:

Očito nemirna duha, Emir Hot je, poslije dugo vremena, počeo raditi na okupljanju svog novog benda, napisao već 3-4 nove pjesme za njihov planirani rock album koji će otvoriti to novo poglavlje – te se odlučio za povratak.

Za sada neće u svoju Tuzlu. Za novu adresu odabrao je Dubrovnik, gdje će preseliti u proljeće.

Priča se nastavlja…

Dubrovački intimni session budućih sugrađana – Boris (pjevač grupa Gruhak) i Emir Hot:

1 razmišljanje na “Emir Hot, maestro se vraća kući (video priča)

  1. Pa, ne vraća se kući, nego ide u Dubrovnik. C…c…c

Komentari su zatvoreni.