razvoj tehnologije

Nekoliko presudnih tech predviđanja za 2017.

21. vijek Tehnologija

Jedno je sigurno: 2017. će biti još jedna godina u kojoj će tehnološke inovacije otvarati ogromne mogućnosti i izazove za svaki posao na ovom planetu, kao i za našu svakodnevicu. Neke se čine presudnima…

Big Data. Internet stvari. Virtualna stvarnost. Industrija 4.0. To su bila sva glavna područja rasta i inovacija u 2016., a možemo očekivati da će se ovi trendovi nastaviti i još više razvijati u sljedećoj godini. Evo nekih posebnih predviđanja.

Pametni uređaji će stvarno postati pametni

Pametni uređaji, kao što su kućanski aparati, satovi, telefoni i sredstva zabave, pa čak i infrastrukture kao što su rasvjeta i električne instalacije, konačno će u potpunosti zasluživati svoje ime. Ugradnja AI kao što je Siri ili OK Google u operativne sisteme bio je prvi korak prema tome da ih učine doista “pametnima”. A svakako možemo očekivati da ćemo vidjeti više od toga u narednih godinu dana. Očekujte automatizirane osobne asistente, sa mogućnošću da postanu proaktivni, te uređaje više prilagođene tome kako želimo da se ponašaju.

Potrošnja na softver će rasti, potrošnja na hardver padati

Korporativna ulaganja u infrastrukturu sve više idu ka softveru, dakle sve više i više ka tome da funkcionalnost postane dostupna “as-a-service” kroz ‘cloud’ usluge. U isto vrijeme, hardver potrošnja pada i to je trend koji će se nastaviti tokom su 2017. Analitičari procjenjuju da će ukupna IT potrošnje naredne godini doći do fantastičnih 3,5 triliona dolara.

Virtual reality

Sve manje vremena ćemo provoditi u stvarnom svijetu, a sve više u virtuelnom

Mnogi ljudi su prvi puta ove godine doživjeli iskustvo tehnološki naprednih ‘virtual reality headsetova’. Sa sve većim tržištem, ovi uređaji postaju dostupniji, a raste količina open source softvera koji omogućavaju korisnicima da izrade vlastite svjetove i ‘stvarnost’, što će biti jedan od trendova koji će značajno rasti u 2017.

Analiza podataka za razvoj poslovanja

Velika većina raspoloživih podataka – popis poziva, e-mailovi, transkripti, video i audio podaci – ne mogu se jednostavno i univerzalno formatirti kako bi se kvantitativna analiza učinila pristupačnijom. Uz napredak u područjima kao što su raspoznavanje slika, ili analiza i obrada jezika, ove informacije postaju sve dostupnije što će postati veliki posao u 2017. Tako će, na primjer, tvrtke imati mogućnost za automatsku analizu stotine sati telefonskih poziva i gotovo trenutačno dobiti odgovore na pitanja poput “kakva poboljšanja trebamo učiniti u cilju povećanja zadovoljstva kupaca”.

Sve više ćemo se navikavati na ideju da budemo na dva mjesta u isto vrijeme

TelePresence kombinira ideje VR/AR i digitalnog twin koncepta, koji učinkovito omogućuje čovjeku da se nalazi na dva mjesta istovremeno. Dakle, uređaji za daljinsko upravljanje sve više će se proširiti, a primjeri su operacije koje se mogu izvesti na daljinu od strane kirurga koji kontrolira robota ili daljinsko upravljanje bespilotnim letjelicama, vozilima i opremom. To će se sve više koristiti za pristup mjestima koja su štetna za ljudsko zdravlje ili kad god su takvi uređaji u mogućnosti doći brže na određeno mjesto nego čovjek. Najjednostavniji programi su ‘susreti na daljinu’, koji se održavaju u virtualnom okruženju (npr Skype), ali koriste tehnologiju kako bi stvorili dojam da su svi prisutni na jednom mjestu. Naprednije aplikacije su neograničene, pa će se ovo područje u idućoj i narednim godinama sve više razvijati.

Autor: Bernard Marr