IQ

Usporedite se sa najinteligentnijima na svijetu

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Prosječno inteligentan čovjek ima IQ od 90 do 110, dok se nadprosječan može pohvaliti sa IQ od 140 i više. To ‘puno više’ je veoma rijetko, ali postoje i takvi ljudi. Pogledajte upravo listu najinteligentnijih, a potom se i sami testirajte u priloženom evropskom testu inteligencije.

10. James Woods, hollywoodski glumac, pored osvojene tri Emmy nagrade, može se pohvaliti i zavidnim logičkim sposobnostima. Studirao je algebru i poznat je kao izvrstan matematičar, a njegov IQ iznosi 180.

09. Marilyn vos Savant je kolumnistica i autorica, te nekadašnja Guinnissova rekorderka sa najvećim koeficijentom inteligencije, koji iznosi 190.

08. Keneth Farrell, ljekar koji živi u Sjevernoj Karolini je član mnogih udruženja koja se bave mjerenjem logičkih sposobnosti, a i sam je kreirao nekoliko verbalnih i numeričkih testova. Njegov IQ je 190.

07. Garry Kasparov poznati Ruski šahista koji 2005 godine odustaje od ovog sporta, te se aktivno počinje baviti politikom i to kao Putinov protivnik. Koeficijent inteligencije mu je 190.

06. Mislav Predevec, profesor matematike koji živi u Zagrebu i osnivač organizacije “General IQ Society”, koja okuplja najinteligentnije ljude na svijetu, ima IQ 192.

05. Rick Rosner je sasvim neobičan genijalac, jer je jedini sa liste koji se ne bavi naukom. Radio je kao konobar i striper, a učestvovao je u kvizu “Ko želi biti milijunaš”. Njegovi prijatelji kažu da Rick po 20 sati dnevno rješava različite IQ testove, kako bi se na listi najinteligentnijih pomjerio sa petog mjesta sa koeficijentom od 192.

04. Evangelos Katsioulis, grčki doktor medicine i psihijatar ima mnogo interesovanja, a između ostalog je odličan slikar i plivač. Mnogo voli putovanja, a izmjereni IQ mu je 198.

03. Kim Ung-yong, nevjerovatan je kapacitet od malih nogu. Progovorio je sa šest mjeseci, sa tri godine čita tekstove na engleskom, njemačkom i japanskom jeziku, a sa četiri počinje pisati poeziju i slušati akademska predavanja. Po pozivu NASE odlazi na studiranje u SAD-e, ali se vratio u Koreju. Koeficijent inteligencije ovog južnokoreanca iznosi zavidnih 210.

02. Christopher Hirata već sa 13 godina kao najmlađi Amerikanac, osvaja zlatnu medalju iz fizike na Internacionalnom takmičenju. Sa 22 godine postaje doktor nauka, a danas radi za NASU na projektu kolonizacije Marsa sa koeficijentom od 225.

01. Terence Tao, matematičar australijskog i američkog porijekla, rješavao je aritmetičke probleme sa tri godine, sa devet je išao na koledž, a sa 20 doktorirao na Prinstonu. Kada je postao UCLA profesor, imao je 24 godine i 230 objavljenih naučnih radova. Prvo mjesto na listi najinteligentnijih zauzima sa IQ 230.

Testirajte se i vi na priloženom linku: Evropski test inteligencije