FENA Novost: Prvi evropski festival sloboda krajem oktobra u Sarajevu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-19 11:36:52

Prvi evropski festival sloboda krajem oktobra u Sarajevu

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) – Prvi evropski festival sloboda, nazvan Open fest, bit će održan od 27. do 29. oktobra u Sarajevu, kada će više od 30 bosanskohercegovačkih i stranih predavača ujedinjenih oko ideje slobode nastojati predstaviti značaj ekonomskih, političkih i svih ostalih sloboda pojedinca na prostoru zapadnog Balkana.

Direktor Opet festa Admir Čavalić na konferenciji za medije je kazao da će Sarajevo biti centar liberalne misli i domaćin brojnim istaknutim ličnostima koje svojim angažmanom učestvuju u oblikovanju globalne društvene stvarnosti.

– Open fest ćemo nastojati organizirati svake godine s dugoročnom misijom da Sarajevo učini ‘gradom slobode’, a BiH državom gdje će se poštivati osnovne slobode pojedinca – naglasio je Čavalić.

Glavni govornici Open festa su, najavio je Čavalić, libertarijanski autor i teoretičar Tom Palmer, turski autor i novinar Mustafa Akyol te osnivač i “predsjednik” samoproglašene države Liberland Vit Jedlička.

Osim njih, na festivalu će govoriti i izvršni direktor Adam Smith instituta Sam Bowman, univerzitetski profesor i nekadašnji savjetnik Margaret Thatcher Gerald Frost, ugledni ekonomist s Cato instituta Dan Mitchell i predsjednik CEVRO instituta Josef Šima.

Prvi dan festivala bit će održan u Domu mladih, a drugi na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Profesorica tog fakulteta Jasna Duraković kazala je da će Open fest biti prilika za sve studente i mlade da razgovaraju s uspješnim ljudima iz države i svijeta.

Smatra da na ovaj i slične načine bh. društvo, prvenstveno mladi, može doći do rješenja svojih problema.

– Nije rješenje uzeti pasoš i otići, sigurno možemo doći do ideja s kojima možemo uspjeti u svojoj državi – poručila je Duraković.

Trećeg festivalskog dana planirano je održavanje koncerta u Domu mladih čime će prvi Open fest biti i završen.

(FENA) M.L.