Električni orgazam, naslovna

40 godina od koncerta Električnog orgazma u Kulušiću

GPS za dušu Vremeplov

Nakon pet studijskih albuma beogradska novovalna grupa Električni orgazam odlučila je uraditi koncertno izdanje i za njegove potrebe priredila je tri koncerta u tadašnjem kultnom klubu Kulušić u Zagrebu.

Treći je izveden prije ravno 40 godina, 19. 10. 1986.

Odabranih 13 pjesama objavljeno je 20. 2. naredne godine, pod etiketom Jugotona, na live albumu pod nazivom “Braćo i sestre“. Uz ranije hitove grupe, kao “Debela devojka”, “Kako bubanj kaže”, “Ne postojim”, “Konobar” i druge, na albumu se našla i jedna nova numera – “Bejbe, ti nisu tu”, cover pjesme “Out Of Time” grupe The Rolling Stones.

Električni orgazam, Braćo i sestre

Za mlađe rock fanove ovo je zgodna prilika da ih upoznamo sa fenomenom Kulušića.

Ovaj ne tako veliki i po današnjim krikerijima nimalo reprezentativni prostor (a baš takav je bio i svjetski slavni Marque klub u Londonu, gdje su svoje prve nastupa imala sva legendarna imena svjetskog rocka u 1960-im i ’70-im) svoju slavu na ovim prostorima zadobio je poslije 11. 2. 1981.

Tog dana u klubu je svirala novovalna grupa Film i snimljeni koncert je Jugoton objavio na albumu Film u Kulušiću – Live, što je bio svojevrsni domaći fenomen – zagrebački bend još nije imao studijsko izdanje i karijeru je počeo live pločom. S najavom maga među rock novinarima, Dražena Vrdoljaka i izvedbama “Neprilagođen”, “Moderna djevojka”, “Zamisli život u ritmu muzike za ples”, “Kad si mlad” i “Zajedno”, koje puno bolje zvuče nego u kasnijim studijskim verzijama, LP je postao hit i nova rock zvijezda je rođena.

Film u Kulušiću

I tada kreće serija. Mnogi su poželjeni zasvirati u Kulušiću i to prenijeti na koncertne albume.

Prvi su započeli najveći – Bijelo dugme. Njihov live LP ”5. april ’81” nazvan je po datumu koncerta u Kulušiću, a ploču su, kao marketinški trik, uradili u limitiranom izdanju od 20.000 primjeraka (naravno, sa kasnijom doradom koja je bila višestruko veća).

Bijelo dugme, 5. april 81

Događaj koji je slijedio nekoliko mjeseci kasnije po mnogima je povijesni trenutak. Sedam uzastopnih koncerata koje je grupa Azra održala od 19. do 25. oktobra/listopada 1981. u Kulušiću završili su isto tako na ploči. Zapravo, bio je to trustruki album “Ravno do dna”, za koji je Siniša Škarica, urednik originalnog Jugotonovog izdanja, desetine godina kasnije rekao: Ako je rock‘n’roll energija, nepatvorenost i rizik, onda je trostruki “Ravno do dna” njegova esencija i najbolji Azrin (Džonijev) rokerski čin i zapravo njihov konačni manifest.

Poslije ove ključne kulušićevske 1981. godine, u klubu su svirali i snimali Haustor (6. 1. 1982.) sa rezultatom ”Ulje na vodi”, albumom koji se pojavio tek 1985., a dosta kasnije (12. 11. 1986.) ovdje se neizbježno pojavila već tada kultna grupa EKV, čiji koncertni zapis je objavljen na ploči ”EKV 19Live86”.

Famu Kulušića održavali su još Buldožer (Ako ste slobodni večeras), Leb i sol (Akustična trauma) te na svoj način Davor Gobac iz sastava Psihomodo pop, jer se u ovom klubu prvi put skinuo na sceni 1983., što je postao njegov zaštitni znak, kao i Bajaga i instruktori, koji su svoj prvi koncert održali upravo u Kulušiću, 12. 4. 1984.

Kulušić, Zagreb