FENA Novost: Predstavljena knjiga koja donosi detalje zločina u Kulen Vakufu iz 1941. godine

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 18:38:02

Predstavljena knjiga koja donosi detalje zločina u Kulen Vakufu iz 1941. godine

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Da je na počinjene zločine potrebno uvijek i iznova podsjećati kako se ne bi ponovili ukazuje knjiga “Prešućena istina – Kulen Vakuf 1941. godine” Abasa Mušete koja donosi autorov doživljaj stradanja građana malog mjesta u blizini Bihaća.

Za knjigu o kojoj su večeras govorili urednik djela i profesor historije Admir Mulaosmanović i profesori i promotori Safet Halilović i Salih Fočo, autor kaže da je zapravo priča koja je ponovljena u Srebrenici 1995. godine i upravo to je razlog zašto je važno ne zaboraviti ih.

Autor donosi pregled tih povijesnih zbivanja uz pokušaj rasvjetljavanja dugo prešućivane istine, koju je morao, kako kaže, napisati jer ga je na to obavezala majka još 1941. godine, ali je trebalo proći vrijeme da se odluči pisati o proživljenom.

Zamolio je sve oni koji knjigu budu čitali da je pročitaju u cjelini jer bi se svako vađenje detalja iz konteksta moglo drugačije protumačiti, a Mušeta ističe da knjiga nikoga ne osuđuje niti bilo koga glorificira već donosi istinu kakve se on sjeća potkrijepljenu činjenicama do kojih je mogao doći.

Promotori su ukazali da je knjiga zapravo pisana višeslojno jer donosi lična iskustva dječaka koji je zločin preživio, ali je ujedno i istraživački rad zbog čega bi knjigu zapravo trebalo istraživati i o njoj govoriti više nego je samo čitati.

– Gonjen nepravdom koju je komunistički režim pokazao prema Kulen Vakufu i bestijalnošću vlasti u zataškavanju počinjenog zločina nad muslimanima, autor je istrajao u svom naumu da istina ostane zapisana i otrgnuta od zaborava – kazao je Mulaosmanović.

I Mulaosmanović je ocijenio da je, nažalost, mnogo sličnosti između događaja iz Drugog svjetskog rata i rata od 1992. do 1995. godine i to na sličnim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Za Halilovića i Foču je fascinantna činjenica da je autor upamtio sve detalje tog događaja i faktografski opisao svakog od učesnika događaja, temeljito otvarajući ovu temu te su posebno naglasili značaj i vrijednost ove knjige kako bi se razumjelo šta se na tom prostoru dogodilo.

Odlomke iz knjige, čiji je izdavač “Bosanska knjiga”, čitao je bosanskohercegovački glumac Izudin Bajrović.

(FENA) D.V.