Razriješena misterija stijena koje se kreću?

GPS za dušu Svijet tajni Video

Jugoistočno od planinskog masiva Sijera Nevade nalazi se čuvena kalifornijska pustinja Dolina Smrti (Death Valley), a na njoj stijene koje se pomjeraju pod okolnostima koje dugo nikom nisu bile jasne.

Neke od stijena su teške i preko 300kg, ali trag koji ostavljaju iza sebe nedvosmisleno pokazuje da se kreću nepredvidljivo, mijenjajući smjer i pravac kretanja. U knjizi „Tajne svijeta: neobjašnjiva čuda i tajanstvene pojave“, Herbert Genzmer i Urlih Helenbrand kažu:

„Savršeno ravna, suha površina tla je prošarana tragovima koji ukazuju da se ove stijene konstantno pomjeraju, ali nema dokaza da je to učinila neka spoljašnja sila, niti je iko ikada vidio stijene u pokretu.“

Naučnici su pomoću nekoliko teorija pokušali da objasne ovu pojavu i konačno demistifikuju „plutajuće stijene“. Jedna od teorija je bila da se ispod Doline nalazi lokalno polje nepoznatog magnetskog dejstva. Međutim, ispostavilo se da u stijenama koje su se kretale nema uopšte (ili nema značajne količine) magnetnih elemenata poput gvožđa što bi potvrdilo njihovu teoriju. Takođe, magnetno polje bi dovelo do grupisanja stijena na jedno mjesto, što ovdje nije bio slučaj, kamenje se kretalo potpuno haotično. Ovaj fenomen je postao jedan od zaštitnih znakova Doline Smrti, a Rejstrek Plaza, dio Doline u kojem se stijene najčešće pomjeraju je postao turistička atrakcija poznata kao „Dom plutajućih stena“.

Tokom prošle godine, istraživač NASA-e Ralf Lorenc se veoma zainteresovao za ovaj fenomen i ponudio svoju teoriju. Iako je Dolina tokom većeg dijela godine suha i vrela, u kratkom zimskom periodu je podložna olujnim kišama praćenim niskim temperaturama i vetrom. Po njegovoj teoriji, crvena pustinjska zemlja koja teško apsorbuje vodu formira ledenu „tacnu“ ispod stijene, koja kad led oko nje počne da se topi klizi noseći stijenu na sebi. Ova teorija objašnjava zašto fenomen klizanja stijena niko nije vidio. Ono se dešava u vrijeme velikih nepogoda, kada ni lokalno pleme Timbiša ne prilazi Rejstrek Plazi. Tim istraživača je postavio kamere i GPS uređaje koji su uspjeli da snime ovaj fenomen.

Međutim, ljubitelji misterija nisu zadovoljni ovim objašnjenjem. Na snimcima koji su predstavljeni javnosti vidi se „hod“ kamenja i manjih dijelova stena, ali kretanje ogromnih kamenih gromada još uvijek nigdje nije dokumentovano.

preuzeto (uz dopuštenje) s medias.rs

https://www.youtube.com/watch?v=5u_hy3BR9UM