Zašto je Aklea Neon najviše profitirala od Eurosong izbora?

Muzika - regija Show Time

Unaprijed je svrstavana među favorite, od žirija je dobila najviše glasova, ali nije pobijedila u hrvatskom izboru za odlazak na Eurosong. Ili jeste?

Mladoj osiječkoj kantautorici Dorotei Zovko, poznatijoj kao Aklea Neon, i prije ”Dore” su davali velike šanse za izbor hrvatske predstavnice na Eurosongu, a nakon što je odslušano svih 16 pjesama, većina recentnih muzičkih kritičara je iz ”parade loše glazbe, loših stylinga, loših šala i loše izvedbe” euforično izdvojila i pjesmu i pojavu Aklee kao ”nesvakidašnji i najmoderniji perfomans”.

Može se dovijeka razglabati o tome je li napravljen najbolji izbor i koji bi stil najviše odgovarao eurosongovskoj paradi lakih nota, ali je to uzaludna rabota i čarobne formule nema.

Aklea Neon je puno prije ”Dore” objavila tri vrlo zanimljive i inventivne pjesme, o njoj se govorilo kao o jednom od uzbudljivih iznenađenja godine, u toj kategoriji je imala i nominaciju novinarske Rock&Off nagrade, ali sve je to, ipak, na periferiji zbivanja za masovnije muzičke konzumente. Sve što nije bilo na nacionalnoj televiziji u udarnom terminu, kao da nije ni bilo.

Aklea Neon, Dora

Aklea Neon je, opet puno prije ”Dore”, pokazala autorsku i izvođačku svježinu, originalnost, prirodni šarm, posebnu vedrinu i svemoćna TV samo joj je pružila priliku da to demonstrira u kratkom trominutnom nastupu. To je njezin najveći profit i sada je do nje kako će ga kapitalizirati.

Njena pjesma ”Zovi ju mama”, koju potpisuje zajedno sa Pavlom Kladarinom, otkrila nam je i novog zanimljivog producenta. U biografiji tog zagrebačkog muzičara, čije je scensko ime Klaada, saznajemo da je zaronio u svijet psihodelične muzike kada mu je bilo 16 godina i od tada je producirao puno različitih stilova eksperimentalne psihodelije kao Psychill, Psydub, Trance, Forest Psy i Dark Full-On, te objavio dva vlastita izdanja, albume “Braking the Cycle” i “Antipodes of the Self-Conscious Mind”.

Priča je ista – Klaada je underground, koji bi sada mogao imati puno ozbiljniju ulogu. Kao klavijaturista u benda pjevačice Nine Kraljić (nagrađena Porinom 2016. za novog izvođača godine), radio je s njom na pjesmi ”Shamanic Invocation” te producira stvari za njihove live nastupe.

Ako se eurosongovski show smatra trash zabavom, ponekada i iz nje izrone neki koji zaljujaju svijet. Kao Aklea Neon i Klaada.

Poslušajte ”Zovi ju mama”: