DrvoTruo

DrvoTruo: Kakav bi ovo bio dan (šarm banatskog gospodstva)

Muzika - regija Show Time

DrvoTruo je neobičan naziv petočlanog alt pop rock sastava iz Kikinde, čiji se CD “Kakav bi ovo bio dan” nedavno pojavio i, premda nije vijest dana ni u muzičkim medijima, tridesetak minuta muzike na tom izdanju zaslužuju trenutak vaše pažnje.

Jeste li znali da je Kikinda nekada imala status slobodnog kraljevskog grada? Ili da je bila središte ‘dištrikta’ koji je osnovala carica Marija Terezija? Ili da je prva pozorišna predstava u ovom gradiću odigrana prije 223 godine! To je jedna slika naslijeđa gospodstva i otmjenosti, a druga kazuje da je banatski Lala od pamtivijeka ponosan na neke svoje male specifičnosti, kao što je, recimo, poseban odnos prema ludaji (koja se drugdje zove bundeva), jer ”kad se popneš na ludaju, vidiš celu Kikindu”.

Bitni su ovi pečati, ovi posebni okviri koji dešifriraju duh i mentalitet Kikinđana. Samim tim, dakle, i muzičkog sastava koji je nastao prije više od 10 godina i nazvao se čudnim imenom – DrvoTruo.

Počeli su kao akustični duo, pa je spontano prerastao u trio Jovan Bajkin (vokal,  gitara), Srđan Stojanović (violina, prateći vokal) i Aleksandar Lipovan (gitare, prateći vokal), da bi pod tim “nepromišljenim” imenom prošli zajedno oko 500 živih nastupa, svirajući i pjevajući na ulicama po Njemačkoj, Švicarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, ex Yu republikama i, dakako, ponajviše u Srbiji.

U ljeto 2011. godine objavili su prvi album ”Reprodukcija“ na kojem su se hrabro upustili u izazov  obrade pjesama nekih od najslavnijih svjetskih rock imena (U2, Nirvana, Dire Straits, The Police, Tom Waits) i 10 probranih tema aranžirali su na svoj način, u punom šarmu banatske otmjenosti.

Dio tog programa objavili su kao mali komplet songova sa ”Reprodukcije” i brojeva koje su 2012. snimili za predstavu Narodnog pozorišta iz Kikinde ”Pidžama za šestoro”.

DrvoTruo je vremenom postao kvintet, jer su se spomenutoj izvornoj trojki priključili Vladimir Vukša (bas) i Sale Banjac (bubnjevi, udaraljke).

U avgustu 2019. sastav je snimio prvi autorski album sa 7 žanrovski šarolikih pjesama i nazvali ga ”Kakav bi ovo bio dan”.

Njegov temelj je alter pop rock, a nadograđuju ga bluesom (”Bluz trule sobe”), reggae ritmom (”Kakav bi ovo bio dan”), daškom swing/jazza (”Vidi sad”, ”Zima”) i sve ih povezuje zajednički šmek – Drvo Truo.

Muziku i tekst potpisuje uglavnom cijeli sastav, kojem su se u studiju pridružili gosti Sebastijan Kerekeš (Neverne Bebe, bubnjevi), Bojan Turkić (Nevena Božović, klavir, organi, elektirčni klavir) i Lejla Hot koja je otpjevala prateće vokale.

Gazi ali pazi da neko koga voliš nije na toj stazi… i kad su ozbiljni, DrvoTruo su šarmantni.