Robert Hudulin, korčulansko-sisački blues pjevač i autor objavio epski muzički projekt

Muzika - regija Show Time

Poznat kao frontmen blues benda Rolin Humes, pjevač i pijanista Robert James Hudulin godinama u sebi nosi koliko zahtjevnu toliko i hrabru zamisao o muzičkom tumačenju jednog domaćeg književnog klasika.

Još kao srednjoškolskog maturanta impresionirala ga je poema ”Jama” Ivana Gorana Kovačića i, pripremajući se za Muzičku akademiju, počeo je raditi muzičku skicu po njenim motivima. Vrijeme je prolazilo, ideja je i dalje tinjala, ali nije konačno uobličavana.

Formirajući 2011. blues grupu Rolin Humes, Hudulin je nekoliko godina kasnije s njom pokrenuo neobičan i jedinstven projekt ”Živi Rasti Cvjetaj”, u kojem su s različitim tradicionalnim i folklornim udrugama u Hrvatskoj počeli oživljavati zapuštene i propale industrijske prostore te raditi radionice i edukacije s ciljem razvoja lokalne zajednice.

Rolin Humes
Rolin Humes

“Željeli smo da sviramo u napuštenim industrijskim prostorima, neiskorištenim arheološkim i drugim ‘čudnim’ mjestima. Sisak se pokazao kao idealno mjesto za početak. Ipak, je to bio jedan od glavnih industrijskih centara u Jugoslaviji, a u vrijeme Rima bio i jedan od najvećih gradova tog vremena, sa 30.000 stanovnika, tako ima mnogo interesantne ostavštine za iskoristiti”, rekao je u jednom intervjuu Hudulin.

U ”Živi Rasti Cvjetaj” uključio se i internacionalno najpoznatiji sisački bend, The Bambi Molesters, sudjelovali su i drugi umjetnici ovog grada, a prije dvije godine je sa korčulanskim Kulturno-umjetničkim društvom Moreška, koje njeguje stoljetnu tradiciju istoimenog viteško-mačevalačkog plesa, jedinstvenog u svijetu, realizirao spektakl u modernoj interpretaciji (rock Moreška).

Poslije tri godine, projekt ima novu, fantastičnu epizodu: “Živi Rasti Cvjetaj – Jama”.

Kapitalno književno djelo Ivana Gorana Kovačića, poema ”Jama”, dobilo je muzičko uprizorenje Roberta Jamesa Hudulina kao 10-djelna kompozicija u ukupnom trajanju od 94 minuta, koju čini autorov glas i jedini instrument, klavir u kombinaciji raznih zvukova koje je na njemu proizveo Hudulin.

Promocija je 5. 10. priređena na istom mjestu gdje je začet osnovni projekt, u Sisku, u nekadašnjoj kotlovnici “Segestice”, u dojmljivom ambijentu sa sjajnom scenografijom koja je kompletirala cjelokupni umjetnički doživljaj.

hudulin, promocija sisak
Promocija ”Jame” u Sisku

Nema na našoj sceni puno ovakvih konceptualnih i složenih muzičkih djela utemeljenih na književnim klasicima.

Zapravo, možemo se sjetiti samo jednog takvog impresivnog albuma, koji je čak nastao na sličan način. Veliki rock gitarista i autor Slobodan Bodo Kovačević godinama se u sebi nosio sa izazovom da uglazbi opus još jednog poetskog velikana, Maka Dizdara, i napokon se 1978.  pojavio album njegovih Indexa ‘‘Modra rijeka”. Nije to bilo najkomercijalnije izdanje, ali je jednoglasnim ocjenama kritike proglašen magnum opusom kultnog sarajevskog benda.

I Hudulinova ”Jama” daleko je od komercijalnosti i znamo da će snimak poslušati rijetki posvećeni zaljubljenici u muziku. Do koliko god njih muzička poema nađe svoj put, umjetničko stvaralaštvo ima smisao.

Uz ovo iznimno djelo, Hudulin je ranije adaptirao Ioneskovu dramu ‘Stolice’ kao mjuzikl, te radi muzičko-scensko djelo ‘U početku bijaše…’ na temu staroslavenske mitologije, nastanku svijeta, borbi dobra i zla… kao i još jedan mjuzikl nazvan ‘7’.

“Mnogo bolje funkcioniram i puno više stvaram kad paralelno radim na više projekata. Volim kad imam puno obaveza i malo praznog hoda”, kaže Hudulin.

Zbog toga je sada njegov blues bend Rolin Humes privremeno u mirovanju, premda njegov frontmen najavljuje da i priprema nešto novo, po obimu još opsežnije od ”Jame”.

Do tada, podsjetimo na njihove ranije aktivnosti.

Fenomeni malih mjesta (6): Rolin Blues i moreška u Korčuli

1 razmišljanje na “Robert Hudulin, korčulansko-sisački blues pjevač i autor objavio epski muzički projekt

Komentari su zatvoreni.