internet

Internet i sloboda? Ili, ipak, Internet i bogaćenje bogatih

21. vijek Internet

Ograničavanja slobode pristupa Internetu ili njegovim dijelovima već su viđena u totalitarnim i nekim nazovi demokratskim zemljama, ali kad to učini ‘kolijevka slobode’, stvari počinju smrditi do neba.

Vijest: Komisija za savezne komunikacije SAD-a je 14. 12. 2017. ukinula pravila iz 2015. kojima se osigurava slobodni i otvoreni Internet. Novom odlukom su provajderi AT&T, Comcast Corp ili Verizon Communications dobili ovlaštenje da određuju i pravila i kojim sadržajima korisnici mogu pristupiti.

Odlukom FCC-a bitno se mijenja temeljni princip ravnopravnosti na svjetskoj mreži. Ili, kako je izjavila članica tog tijela Mignon Clyburn koja je glasala protiv odluke, ključ za Internet prepušta se tek šačici multimilijarderskih tvrtki.

Zbog slobode ili novih dolarskih milijardi?

Među komentarima koji pristižu s raznih strana, slikovit je upravo naslov teksta ”Internet za bogate i internet za siromašne” koji je obavio Deutsche Welle i koji se može sublimirati na konstataciju da se iza svega, ipak, najviše vrti veliki novac, odnosno bitka giganata Amazona i Googlea, ali i ostalih (Apple, Microsoft…) s glavnim ciljem – da se za ‘normalan pristup internetu’ uzme dodatni novac, a bez plaćanja internet se usporava ili u nekim dijelovima potpuno blokira.

Takav ‘internet u dvije klase’ tehnički će (za sada?) postojati samo u SAD-u, ali Deutsche Welle piše da i u Europi ima telekomunikacijskih kompanija koje žele ograničiti konkurenciju, ulažući napore za postepeno ukidanje opcije flat-rate, paušalnog iznosa za neograničeno korištenje mreže.

No, EU je složeniji mehanizam, pa telekomunikacijski koncerni imaju problema s nacionalnim, a onda i sa krovnim institucijama za zaštitu tržišnog nadmetanja.

Koliko još dugo? Dok novac ne proburgija svoje rupe, kao i uvijek?

O drugoj strani priče, o slobodi izbora i ravnopravnosti, sa svim političkim i inim implikacijama suvišno je govoriti. Toga u kapitalu ionako nema.