Billboard izabrao 50 naj albuma i 100 naj pjesama 2017. u svijetu

Muzika - svijet Show Time

Redakcija američkog muzičkog magazina, poznata po velikim tematskim ‘best of’ izborima, uz pomoć kritičara proglasila je 50 najboljih albuma i 100 najboljih songova koje smo slušali u 2017. 

Prenosimo, ipak, samo vrh ovih lista, dakle po deset prvoplasiranih, navodeći neke zanimljivije albume koji su dobili pozicije izvan Top 10.

To su: Dua Lipa, Dua Lipa, (40. mjesto), P!nk, Beautiful Trauma, (30.), Ed Sheeran, Divide (26), LCD Soundsystem, American Dream (23.), Paramore, After Laughter (15.), senzacionalni debitant Lil Uzi Vert, Luv Is Rage 2 (13.), St. Vincent, Masseducation (12.) i Kelela, Take Me Apart kojoj je mrvica nedostajala za ulazak među deset najboljih.

A evo i njih… uz kratke opaske Billboard tima.

  1. Harry Styles, Harry Styles

Ako to nije bilo jasno tokom njegovog petogodišnjeg mandata kao One Direction pop srcelomca, sada jeste: Harry Styles želi biti rock zvijezda. Među deset brojeva njegovog ovogodišnjeg solo debija to otkrivaju eho Beatlesove “Blackbird” u “Sweet Creature” do Bowie-impresija u “Sign of the Times”.

  1. Sampha, Process

Deset duboko osobnih pjesama debitantskog albuma londonskog kantautora imenom Sampha Sisay i brojevi poput “(No One Knows Me) Like the Piano” ili “Incomplete Kisses” nisu mu izvan Velike Britanije donijeli velike uspjehe na listama, ali kvalitet njegovog electronic soul albuma svrstava ga u ovogodišnji vrh.

  1. Migos, Culture

Drugi album američkog hip hop / trap trija domonirao je na listama sjevernoameričkog kontinenta, a manje dobacio u ostatku svijeta, no Billboardovi kritičari mu daju vrlo visoko mjestu među najboljima.

  1. Calvin Harris, Funk Wav Bounces Vol. 1

Efekat petog albuma škotskog DJ-a, producenta i autora izgleda kao kao da prisustvujete jednoj od onih holivudskih zabava iz ’70-ih godina, tako glamuroznih i zvezdanih da bi izgledale moguće u stvarnom životu.

06-taylor-swift-reputation-album-art-2017-billboard

  1. Taylor Swift, Reputation

Ne treba trošiti puno riječi: šesti album američke kantautorice je samo u prvih sedam dana diljem svijeta prodan u dva miliona primjeraka.

  1. Khalid, American Teen

Još jedan debitant, američki r&b pjevač i autor Khalid, pokazao se kao inovativno i prijatno hit iznenađenje, iako niko nije očekivao da ispadne klasik u 2017. godini, jer kao ‘debitantski albumi ne trebaju biti u potpunosti zaokruženi, a tekstovi tinejdžera koji i dalje žive sa svojim roditeljima nisu obično pametni’.

  1. JAY-Z, 4:44

Nakon medijski salvi zbog privatnog života, samoproklamirani Michael Jordan rap muzike na svom 13. solo albumu imao je snage izraziti svoje propuste kao suprug i otac – i osvojio mase.

  1. Lorde, Melodrama

S Melodramom, kao i “Pure Heroine” iz 2013. godine, Lorde ni malo nije pokazala zanimanje za utrku ka vrhovima lista, savršeno zadovoljna time što je do izražaja došao njen arstistički pop, čak i ako ga ne prihvati manistream. I dogodilo se obratno.

      2. SZA, Ctrl

I opet debitantsko izdanje (treće među top 10!): 28-godišnja alter r&b / neo soul pjevačica Solána Imani Rowe aka SZA svoj prvi album objavila je ljetos i s nizom uspješnih pjesama kao “Drew Barrymore”, “Love Galore” i “The Weekend” izbila u prvi plan kao jedno od najatraktivnijih novih imena na sceni. Za ilustraciju – među njenim iunspiracijama je filmski režiser Spike Lee. Dovoljno.

  1. Kendrick Lamar, DAMN.

”U ovom trenutku u američkoj istoriji želimo općenito vjerovati i posebno vjerovati nekome ko ima izgleda da se uhvati u košrac sa svijetom na nekom drugom nivou”, tako otprilike glasi viđenje četvrtog studijskog albuma američkog repera Lamara, koji je i u ocjenama najvećih muzičkih redakcija dobio vrhunske ocjene, te na top listama zabilježio još bolji rezultat od prethodnog izdanja.

01-kendrick-lamar-damn-album-art-2017-billboard

Nakon liste stotinu najbolji albuma u 2017. godini, Billboard je izabrao i 100 best songova, a ovo je deset iz samog vrha:

10 Portugal. The Man, “Feel It Still”
09 The Weeknd feat. Daft Punk, “I Feel It Coming”
08 Harry Styles, “Sign of the Times”
07 J Balvin & Willy William feat. Beyonce, “Mi Gente” (Remix)
06 Kendrick Lamar, “Humble”
05 Lil Uzi Vert, “XO Tour Llif3”
04 Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber, “Despacito” (Remix)
03 Calvin Harris feat. Frank Ocean & Migos, “Slide”
02 Cardi B, “Bodak Yellow”
01 Selena Gomez, “Bad Liar”