Kupres Play M.O.R.T.

Fenomeni malih mjesta (9): PLAY na Kupresu

Muzika BiH Show Time

Zimski raj i snježne radosti, Kupreška kosidba, pura i jogurt neke su od naširoko poznatih znamenitosti kupreškog kraja, ali (za sada još) u njihovoj sjeni dva puta godišnje događa se i pravi muzički fenomen – Play festival.

Play je prvi puta zasvirao prije sedam godina i sve što se dva puta godišnje, u ljetnoj i zimskoj sezoni, događa u gradiću od tek par hiljada stanovnika zaista spada u red fenomena.

Jedna udruga (Kupreški kosci), jedan neveliki klub (Art cafe), jedna ključna osoba (Marijan Lozančić) i energija kao da ih je stotine omogućili su da avantura – a riječ je doslovno o tome – pod nazivom Kupres Play preživi, uz još jednu nevjerovatnu činjenicu: publika (a sami izračunajte koliko je može biti u mjestu sa nepunih 3000 žitelja) ulaz plaća dobrovoljnim prilozima. O pomoći inatitucija u začetku ideje suvišno je govoriti.

Uz sve to, Kupres Play je u prethodnim godinama imao takva imena kao što su Let3, Zoster, Repetitor, Andrija, M.O.R.T., a u ovogodišnjem ljetnom izdanju, u avgustu, nastupili su Sara Renar, The Heaps (Split), Straight Mickey and the Boyz ( Beograd), Cojones (Zagreb) i Luigy Brusto (Travnik).

Sara Renar na festivalu Kupres Play
Sara Renar na festivalu Kupres Play

Novo zimsko izdanje zakazano je za 30. 12. pod nazivom ‘Začepi‘!

Nije riječ ni o kakvom mitingu, već još jednoj u nizu posebnih i zaigranih, ingenioznih ideja festivalske ekipe: svi izvođači koji nastupaju nemaju vokale, tj. instrumentalni su.

Program će početi već u 15 sati prigodnom nagradnom izložbom likovnih radova na temu ”Tišina”, s pozivom autorima, profesionalcima i amaterima, da radove dostave do 24. 12. (kontakt: oficijelna Facebook stranica).

Pored sajma rukotvorina i ekoloških proizvoda, te umjetničkih radionica za djecu, centralni događaj je večernji koncert u ex.ART caffeu u Hrvatskom domu kulture na kojem će nastupiti sjajni travnički post rock bend Holographic Human Element, te zagrebački ABOP.

Iza akronima potonjeg sastava krije se puni naziv After Je Bolji Od Partija, koji objašnjava muzički sadržaj, energični live svirku sa bubnjarima u prvom planu i mješavinom raznih stilova elektronike uz vizualni suport.

Noć je začiniti DJ Elephant (Danijel Kristić) iz Kiseljaka.

I ljeti i zimi, uz nagle klimatske prijelaze prije ili poslije Kupreških vrata, koja ovu visoravan dijele od središnje Bosne, često se putniku namjerniku čini da je Kupres razmeđa dvaju različitih svjetova. Možda u nekom smislu jeste, ali u kontekstu svog PLAY festivala je jedna od neobičnih muzičkih enklava, koja ima metropolski šmek.

Kupres Play