Johnny-Hallyday, Bordeaux 2013, foto Nicolas Tucat

Umro Johnny Hallyday, najveća rock zvijezda za koju niste čuli

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Jutros je u Parizu, u 75. godini, poslije duge bolesti, umro rock pjevač koji je u Francuskoj imao kultni status, u ostatku Evrope bio prilično poznat, a dalje po svijetu gotovo nepoznat, no svakako je bio jedinstvena i vrlo zanimljiva pojava na sceni.

Pravim imenom Jean-Philippe Smet, prvi pjesmu “Laisse les Filles” snimio je 1960., a onda je slijedio prva poznatija “Souvenirs, Souvenirs” i debitantski album ”Hello Johnny”, kojim je otpočela njegova pjevačka karijera pod imenom Johnny Hallyday.

Francuzi, uvijek ponosni na svoj jezik i kulturu, američki i britanski nalet rock and rolla mogli su masovno prihvatiti tek s takvim pjevačem, nemirna duha i karizmatičnim, a na francuski način šarmantnim – i obavezno s vlastitim pjesmama i prepjevima anglo-rocka na francuskom jeziku (usput: na isti je način rock and roll i na našim prostorima brzo dobio legitimitet).

Obrađujući Chubbyja Checkera (njegov famozni cover “Let’s Twist Again” kao ”Viens danser le twist” prodan je u više od milion primjeraka) i Jerryja Lee Lewisa na albumu Johnny Hallyday Sings America’s Rockin’ Hits, Hallyday postaje nacionalna mega-zvijezda s velikim hitovima “L’Idole des Jeunes” i “Da Dou Ron Ron.”

U domovini je, dakle, postao idol, ali 18 platinastih izdanja i prodaja koja prelazi brojku od 100 miliona, nisu mu donijeli jednaku internacionalna slavu, premda je krajem 1960-ih sarađivao sa nekim planetarno slavnim rock imenima kao što su Jimmy Page, Peter Frampton, te Steve Marriott  i Ronnie Lane iz Small Facesa, a legendarna je priča da mu je u oktobru 1966. predgrupa bio The Jimi Hendrix Experience.

Zaštitni znak Hallydayja bili su njegovi ‘krv, znoj i suze’ nastupi, a pjevač je ostvario nevjerovatno postignuće od 181 turneje u karijeri. I svaki put publika je svjedočila spektaklima koej su činili dimne zavjese, vatra, poseban light, dolazak na binu helikopterom, a u jednom razdoblju bavio se čak boksom, na prkosan način izazivajući sudbinu.

Johnny Hallyday kao boksač u 19660-im

U novom mileniju Johnny Hallyday je snimao i nastupao nesmanjenim intenzitetom, a kao zanimljivost navodimo da je za njegov album Le Cœur d’un homme iz 2007. godine Bono Vox napisao pjesmu “I Am the Blues“, jednu od vrlo rijetkih koje je francuski rock pjevač snimio na engleskom jeziku.

Iste godine Hallyday je ispred Eiffel tornja priredio besplatni koncert koji je okupio 800.000 ljudi.

Samo nekoliko mjeseci kasnije dijagnosticiran mu je rak, ali on nije smanjivao dinamiku i nanizao je još sedam albuma, uključujući zapaženi blues, rock, country izdanje ”Rester Vivant” 2014. godine (u produkciji znamenitog Dona Wasa) i ”De l’amour” 2015.

Žestok tempo, burne zabave, opijati, alkohol i cigarete uzeli su danak. I jutros je svijet napustio pjevač kojeg je US Today svojevremeno opisao kao ”najveću rock zvijezdu na planetu za koju nikad niste čuli”.