Male životne radosti: uronite u blagotvornu i ljekovitu kupku

Ljepota Metropol

Spa centri mnogima su nedostižni san. Budući da još od starih Rimljana, Grka i Egipćana znamo za blagotvornost masaža i kupki, to nije samo luksuz. Pa vam preporučujemo nekoliko home made i istovremeno uglavnom jeftinih rješenja.

Kupka sa zobenim pahuljicama

Kupka sa zobenim pahuljicama

Ne tako davno, prije nekih 100 do 150 godina, kada su se ljudi liječili onim što su nalazili u prirodi ili kuhinji, zobena kaša je bila sredstvo broj jedan protiv ekcema, psorijaze i izrazito suhe kože.

Kupka sa običnim zobenim pahuljicama u svakom slučaju neće štetiti, a može biti ugodna.

Dakle, pola do jedne šolje zobenih pahuljica stavite u gazu ili najlonsku čarapu pa stegnite. Stavite je u kadu tople vode, a povremeno istisnite vrećicu sa zobenim pahuljicama.

kupka - čajBiljna mirisna kupka

Neizmjerno je puno kombinacija za biljnu kupku, a najjednostavnija i najjeftinija rješenja su u vašem kuhinjskom ormariću, u paketićima čajeva.

Kamilicu koristimo kao univerzalni čaj za sve, a njen miris djeluje umirujuće, menta ili nana je biljka koja pročišćava, dok kadulja smiruje i čisti kožu.

Jedan ili kombinaciju ovih ili bilo kojih drugih čajeva skuhajte i umiješajte ga u kupku. Užitak i korist mogu biti dvostruki – skuhajte i dodatni čaj za pijuckanje u kadi.

A bilje koje vam ostane poslije kupke stavite u rukavicu za kupanje ili u gazu koju ćete kasnije zavezati i sljedeći put opet spustiti u kadu.

kupka - mlijeko

Egipatska kupka: med i mlijeko

Znate za egipatsku kraljicu Kleopatru? O njenoj ljepoti dan danas se govori, baš kao i o njenoj vještini zavođenja.

Još jedna legenda koja se o Kleopatri prenosi jest da se lijepa egipatska kraljica svakog dana kupala u medu i mlijeku što je njenu kožu činilo mekanom i čistom.

Možda je ona cijelu kadu punila mlijekom (moglo joj se, htjelo joj se), ali za vaš recept dovoljno je da 1-2 šalice mlijeka pomiješajte s pola šalice meda. To znači da vam ne trebaju skuplja rješenja s gotovim proizvodima na bazi meda i mlijeka.

Mješavinu ulivajte pod tekućom toplom vodom, dobro promiješajte u kadi i uskočite u zamamnu kupku. Za potpuni doživljaj, sklopite oči i zamislite da ste u starom Egiptu. A možete popiti i pivo, jer su i njega tamo radili.

gorka_sol_kupka

Kupka s gorkom soli

Gorka ili epsomska sol je hidratizirani magnezijev sulfat, sol koja se dobila prokuhavanjem mineralnih voda.

Ona se standardno koristi za kupku, a smanjuje bol u mišićima ili bol nastalu od udaraca, te uklanja masnice. 

Priprema je jednostavna: u toplu vodu u kadi dodajte jednu do dvije šalice gorke soli, sačekajte da se otopi i uskočite unutra.

kupka-sa-vinom-u-hidromasaznoj

Kupka od crnog vina ili šampanjca

Iako će se nekima činiti da kupanje u vinu nije baš najbolje mirisno rješenje, to stvarno jeste dobra ideja. Isto tako, onda na prvi pogled izgleda ekstravagantno, ali recept ne podrazumijeva ni cijelu bocu. Jedna čaša je dovoljna.

Crno vino bogato je polifenolima koji su izuzetan antioksidans, a vinska kiselina u šampanjcima čisti kožu.

Nakon što u kadi s toplom vodom izmiješate čašu crnog vina ili šampanjca, vaša ‘buržujska’ kupka je spremna.

Ako žalite za prolivenim vinom, utješite se i jednom čašom koju ćete pijuckati dok uživate u izležavanju u toploj vodi.

Još uz poneku svijeću, dobili ste drugo ime za raj.

kupka, svijeće