gripa i prehlada

Ne podcjenjujte gripu. Deset efikasnih načina kako je spriječiti!

Metropol Top teme Zdravlje

kucne vjezbe

Naspavajte se. Ako ste neispavani i umorni, odmah ste lakši plijen za prehladu i grupu. Osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno imaju četiri puta više šanse da će se prehladiti od onih koji spavaju po sedam ili više sati, pokazalo je jedno istraživanje. Razlog za to mogao bi se kriti u činjenici da nedostatak sna smanjuje aktivnost nekih vrsta stanica imuniteta, koje imaju važnu ulogu u zaštiti organizma od virusa. Uglavnom, nedostatak sna čini nas podložnijima upalama, koje dovode do prehlade.

Smanjite stres. Ljudi koji su pod stresom imaju jako povećani rizik od prehlade, vjerovatno zato što se u stresnim situacijama otpuštaju određeni hormoni koji mogu oslabiti imunitet. Stres je uvijek, a ne samo zbog gripe, poželjno smanjivati, u ovo vrijeme kada je on postao globalno masovna pošast, koja može dovesti do niza bolesti. Jedan od načina da smanjite stres jeste čitanje antistresnog magazina Glas.ba i, zaista, šalu na stranu – uživanje u svim relaksirajućim aktivnostima pomaže u smanjivanju stresa.

Počnite vježbati. Jako je lako, s dolaskom hladnijih dana, zaboraviti na odlaske u teretanu ili aktivnosti na otvorenom, kao što su trčanje i vožnja bicikla. No ne biste smjeli zaboraviti makar na najjednostavnije vježbanje samo zato što se spustila živa u termometru. Kad vježbate, krv brže kola vašim tijelo, raste vam temperatura i mišići se stežu. Naučno objašnjenje: to signalizira tijelu da pobudi važne stanice za borbu protiv bolesti, koje zatim skladišti u limfnom tkivu, a onda te stanice cirkuliraju tijelom, što omogućuje borbu s potencijalnim uzročnicima bolesti. Laičko objašnjenje: u svakom slučaju ćete se s vježbama osjećati bolje.

A kada krenu simptomi…. Djelujte odmah.

Preporuka je uzeti neki proizvod za ublažavanje simptoma prehlade i gripe odmah na prve “znakove opasnosti”. Na taj ćete način ubrzati liječenje, jer je djelovanje efikasnije dok su simptomi blaži. Uzmite, dakle, najmanje 75 miligrama cinka – istraživači iz Finske otkrili su da konzumacija cinka može ubrzati borbu s gripom i prehladom i za čak 40 posto, ali ako su ga koristili u spomenutoj količini, jer je isto istraživanje pokazalo da manje količine cinka nisu donijele ublažavanje simptoma.

Zima, zima, e pa šta je, ako je zima, nije lav! Zima, zima, pa neka je, ne boji se ko je zdrav!

zima i snijeg