gripa i prehlada

Ne podcjenjujte gripu. Deset efikasnih načina kako je spriječiti!

Metropol Top teme Zdravlje

dezinfekcija, maramice

Priručna dezinfekcija je još jedna dobra preporuka.

U zajedničkim radnim prostorijama treba bar jednom dnevno površinu na kojoj radite, telefon i druge predmete koje često dodirujete prebrisati maramicama za dezinfekciju jer to može uništiti 99 posto bacila. Takve maramice dobro dođu i u drugim situacijama kada u vrijeme epidemije gripe morate dodirivati kvake na vratima i slavine u prostorima koje koristi puno ljudi.

Neki koriste i gelove za dezinfekciju, ali s njima treba biti i oprezan, odnosno izbjegavati njihovo korištenje neposredno prije jela.

Pojačavanje imuniteta je redovni savjet, a desetine je načina da ga postignete.

Najjednostavniji je korištenje preparata za jačanje imuniteta, kao što su tablete s vitaminom C i slično. Činjenica je da u zimsko vrijeme i jelovnici uglavnom sadrže manje svježeg povrća i voća, a upravo su oni jedan od temelja imuniteta.

Probiotici u ovoj priči imaju posebnu ulogu.

Istraživanja kažu da s probiotikom reducirate rizik od prehlade i gripe za 35 posto, ako na dan konzumirate barem jedan obrok koji sadrže probiotike, tzv. dobre bakterije (jogurt, kefir, kiseli kupus i krastavci, meki sirevi). Čak ako su se i prehladili, neugodni simptomi prehlade trajali su znatno kraće u odnosu na prehlađene osobe koje nisu svakodnevno konzumirali probiotike. O ostalim koristima probiotika nećemo ovaj put.

gripa i prehlada, najbolji-prirodni-liekovi

Nastavak na sljedećoj strani