gripa i prehlada

Ne podcjenjujte gripu. Deset efikasnih načina kako je spriječiti!

Metropol Top teme Zdravlje

Kad gripu pokupite, poznato je: sedam dana će trajati ako je liječite, a čak cijelu sedmicu ako je ne liječite. Prije nego vas “vatra” dohvati, mogli biste se pridržavati nekih savjeta koji će vam pomoći u želji da prehladu i gripu držite dalje od sebe.

Cjepivo/vakcina na prvom je mjestu preporuka svih zdravstvenih radnika, posebno u rizičnijim zdravstvenim i starosnim grupama. Mogućnost besplatne prevencije uglavnom se iskoristi, ali nju nemaju svi, a plaćeno cjepivo malo se koristi. Kako je nedavno za Večernji list rekao ekspert za gripu, dr. Vladimir Draženović, mi smo na dnu liste po broju ljudi koji koristi ovakvu prevenciju, iako ”Svake godine objavljujem kompletan i detaljan sastav cjepiva i tvrdim da je cjepivo protiv gripe jedno od najsigurnijih na kugli zemaljskoj”.

Kako kaže dr. Draženović, nikako mu se ne sviđa da se u nas gripa doživljava kao prehlada, a to je bolest sa svojim ozbiljnim komplikacijama i posljedicama.

gripa, cijepljenje

Provjetravanje prostorija je, isto tako, vrijedan preventivni savjet. Koncentracija mikroba u zatvorenim prostorijama postaje veća, pogotovo u radnim i drugim prostorima u kojima boravi veći broj ljudi. Protok zraka u kojem što češće stiže svježi, a izlazi onaj u kojem su se potencijalno već skupili mikrobi znači smanjenu mogućnost zaraze. Prostore koji nemaju ventilaciju dobro je izbjegavati ili u njima boraviti što kraće.

Pranje ruku općenito, a u vrijeme kada hara gripa, nije samo floskula ”čistoća je pola zdravlja”. Preporuku eskperata da izbjegavate dodirivanje stvari na kojima se skuplja najviše bacila, kao što su, telefoni, radne površine, tipkovnice, vrata, česme u zajedničkim toaletima, teško je uvijek ostvariti, ali ako baš morate dodirivati neke od tih stvari, onda je svakako potrebno što češće prati ruke.

Ruke, ipak, nećete manijakalno prati ‘stotinu puta dnevno’, pa jedan od korisnih savjeta glasi: izbjegavajte dodirivati lice, jer svaki put kada dotaknete nos, oči ili usta pomažete bacilima da uđu u vaše tijelo. Zatim, svakako izbjegavajte rukovanje, pa i često uobičajeno grljenje prilikom pozdrava.

gripa, pranje ruku

Nastavak na sljedećoj strani.