digital_roaming_petition_2015

Moguće ukidanje roaminga između ex-Yu zemalja izvan EU-a

21. vijek Tehnologija

U međusobnom telefonskom prometu BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije mogao bi biti ukinut roaming po uzoru na EU, na temelju inicijative koju su nedavno zvanično pokrenule regulatorne agencije četiri države.

Istina, jednaka inicijativa pokrenuta je još u jesen 2014., kada je objavljeno da su vlade i regulatorna telekomunikacijska tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije prihvatile da cijene telefonskih razgovora u roamingu i domaćem saobraćaju budu izjednačene od početka naredne godine.

U to vrijeme ni EU još nije imao ukinuti roaming. To je, poslije postupnih mjera, u potpunosti ostvareno tek ovog ljeta, pa nova regionalna inicijativa dobija i novi smisao.

Kako pišu Nezavisne novine, sastanak regulatora za komunikacije iz četiri države regije (BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije) održan je prije nekoliko dana u Beogradu, a rezultirao je dogovorom o tome da se usaglašeni tekst nacrta sporazuma, koji su utvrdili, dalje proslijedi resornim ministarstvima.

Pojedini regionalni mediji navode da bi u nacrtu sporazuma trebalo čak da stoji prijedlog da se cijene rominga u ovim državama od naredne godine usklade sa cijenama u Uniji.

Naslovna fotografija: prva peticija BEUCA iz 2015. za ukidanje roaminga

Global-roaming